Brucker / Njemačkoj će do 2060. godine trebati oko 400.000 migranata godišnje

04. 11. 2019. u 16:55:00 Fena

Shares: 1

Šef odjela za istraživanje migracija pri Federalnom zavodu za istraživanje zapošljavanja Njemačke (IAB) Herbert Brücker izjavio je da bi Njemačka trebala otvoriti svoje tržište rada drugim zemljama s obzirom na to da je izvor radne snage iz zemalja južne i istočne Evrope iscrpljen.

Nijemci u strahu: Najveća europska ekonomija pred recesijom?

Izvoz u Njemačkoj je u augustu ove godine smanjen, iako se očekivao određeni rast, pokazali su najnoviji statistički podaci. Ovi podaci su dodatno povećali strahovanja građana da bi posrtanje proizvodnog sektora moglo najveću europsku ekonomiju odvesti u recesiju.

Podaci IAB-a pokazuju da Njemačkoj treba oko 400.000 migranata godišnje do 2060. kako bi izbjegla smanjenje ekonomije. Međutim, za Njemačku je izazov da nastavi privlačiti visoko kvalifikovane migrante u zemlju.

Njemački stručnjak za migracije naveo je da će do 2040. oko 35 posto njemačkog stanovništva imati migrantsko porijeklo ili će sami biti migranti.

"Trenutno oko četvrtine ljudi u Njemačkoj ima migrantsko porijeklo. Za 20 godina to će biti najmanje 35, ali bi moglo biti i više od 40 posto. U gradovima poput Frankfurta bit će između 65 i 70 posto", rekao je Brücker, prenosi DW.

NEMA KOMENTARA