Pojavili se novi dokazi kako Hrvatska ilegalno prevozi migrante u BiH

1
Radiosarajevo.ba
Pojavili se novi dokazi kako Hrvatska ilegalno prevozi migrante u BiH
Foto: Služba za poslove sa strancima / Migranti u Bihaću

Već odavno je bilo indicija, a sad je više medija zajedno dokumentiralo ilegalne „pushbackove“ migranata na granici Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

Za komplicirani projekt istraživanja udružili su se njemački sedmični magazin Der Spiegel, medijska organizacija Lighthouse Reports, švicarski SRF Rundschau, dopisništvo njemačkog ARD-a iz Beča i hrvatske novine Novosti. Zajedno su utvrdili da hrvatska policija sistemski protjeruje tražitelje azila kojima je potrebna zaštita u Bosnu i Hercegovinu, a da im ne da priliku da podnesu zahtjev za azilom, piše DW

Istražiteljima je po prvi put uspjelo snimiti takozvane pushbackove. Tu se radi o ilegalnom vraćanju izbjeglica nakon što su već prešli granicu neke zemlje. Za sedam dana saradnici medija su dokumentirali ileglano vraćanje oko 65 tražitelja azila među kojima je bilo i trudnica i male djece, djelomice i invalida. Na snimkama se jasno mogu prepoznati pripadnici hrvatske granične policije.

Sažetak snimljenog materijala su mediji objavili online. Snimke bi trebale pokazati kako hrvatski policajci vraćaju osobe iz Hrvatske, dakle iz EU-a, u bosanske šume. Migranti, među kojima je bilo i djece, pričali su novinarima među ostalim o tomu da su tučeni. Osim toga u Hrvatskoj su im, kažu, uništene kamere mobilnih telefona kako ne bi mogli snimati događaje.

Protuzakoniti postupci policije

Takozvani pushbackovi u suprotnosti su s hrvatskim, europskim i međunarodnim pravom. O takvim pushbackovima na hrvatskoj granici, dakle vanjskoj granici EU-a, su mediji izvještavali više puta. Na upit njemačkog Spiegela hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova u Zagrebu je saopćilo da se kod tih akcija radilo o legalnom sprječavanju ulaska osoba na granici. Pritom nije nužno utvrditi „potrebe migranata“, kažu u hrvatskom ministarstvu.

Pritom hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova ignoriše činjenicu da su tražitelji azila po vlastitim navodima već bili prodrli duboko na hrvatski teritorij, navodi Spiegel. Zakon EU-a u takvom slučaju zabranjuje protjerivanje preko zelene granice i propisuje osim toga da se takvim osobama na njihov upit omogući podnošenje zahtjeva za azilom.

Zastupnici u Europskom parlamentu koji su vidjeli snimke vide opasnost za vjerodostojnost Europske unije. Europska komisija mora prisiliti Hrvatsku da tražiteljima azila omogući postupak za dodjelu azila, izjavila je nizozemska zastupnica u Europskom parlamentu Tineke Strik.

Hoće li Zagreb napraviti ustupke?

Hrvatska vlada bi mogla imati problema i zbog jednog izvještaja Odbora Vijeća Europe protiv mučenja. Iza kulisa kažu da izvještaj koji je gotov, a koji još nije objavljen, potvrđuje optužbe protiv granične policije. Hrvatska vlada se protivi objavljivanju. Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova to opovrgava.

Mjerodavna povjerenica Europske komisije Ylva Johansson kaže da je u prošlosti dobila puno sličnih izvještaja. Svaki pojedini slučaj mora biti istražen. A predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković je prilikom njezinih posjeta pokazao razumijevanje i obećao da će uspostaviti neovisni mehanizam za promatranje poštivanja ljudskih prava na granici, piše DW. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije