BiH / Vijeće ministara: Razgovaralo se o vanjskotrgovinskoj razmjeni, ali i migracijama

22. 07. 2021. u 14:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Vijeće ministara BiH održalo je danas sjednicu.  Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je Analizu vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za period I - III 2021. godine.

Ukupna robna razmjena BiH u ovom periodu iznosila je 7,47 milijardi KM. Vrijednost izvezene robe bila je 3,06 milijardi KM, a vrijednost uvezene robe iznosila je 4,40 milijardi KM, te je zabilježen vanjskootrgovinski deficit od 1,34 milijarde KM. Trgovinski deficit bilježi pad od 19,4 postou odnosu na isti period prethodne godine.

Glavne karakteristike vanjskotrgovinske razmjene za ovaj period bile su: povećanje ukupne vanjskotrgovinske razmjene od 8 posto, rast izvoza 16,6 posto, rast uvoza 2,7 posto, te rast stope pokrivenosti uvoza izvozom 8,3 posto.

Glavni vanjskotrgovinski partner naše zemlje i u ovom periodu je Evropska unija koja u ukupnom obimu robne razmjene učestvuje sa 66,3 posto, slijede zemlje potpisnice Sporazuma ,,CEFTA-e 2006“ sa 13,4 posto, a ostale zemlje učestvuju sa 20,3 posto, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH imenovalo je delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat unapređenja zdravstvenih sistema, vrijedan 75 miliona američkih dolara.

Usvojena je informacija o stanju u oblasti migracija. 

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donesena je Odluku o imenovanju Koordinacionog tima za razvijanje sistema i procedura povratka i prihvata državljana Bosne i Hercegovine iz zone sukoba Sirije i Iraka, s ciljem efikasnijeg procesa povratka i reintegracije bh. državljana.

U Koordinacioni tim imenovani su predstavnici Tužilaštva BiH, državnih ministarstava bezbjednosti, spoljnih poslova, za ljudska prava i izbjeglice, civilnih poslova, pravde, Obavještajno-bezbjednosne agencije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Državne agencije za istrage i zaštitu.

Članovi tima su i predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova RS i Federacije BiH i policije Brčko Distrikta BiH, kao i entitetskih ministarstava zaduženih za zdravlje, socijalnu zaštitu i obrazovanje, te institucija u ovim resorima u Brčko Distriktu.

Također, na prijedlog Ministarstva spoljnih poslova, usvojen je Akcioni plana za provođenje Strategije Bosne i Hercegovine za sprečavanje širenja oružja za masovno uništavanje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA