Vijeće ministara BiH prihvatilo je novu donaciju vakcina iz Srbije

1
AA
Vijeće ministara BiH prihvatilo je novu donaciju vakcina iz Srbije
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Vijeće ministara BiH

Danas je održano Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. 

Utvrđen je prijedlog Zakona o carinskim prekršajima BiH koji će biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj zakonodavnoj proceduri.

"Ovim zakonom definišu se radnje koje čine carinske prekršaje, počinioci prekršaja, sankcije i zaštitne mjere, a njegov osnovni cilj jeste da osigura poštovanje zakonskih i podzakonskih odredbi carinskog zakonodavstva BiH", navodi se u saopštenju iz Savjeta ministara BiH.

Razlog donošenja novog zakona o carinskim prekršajima BiH je usklađivanje ove oblasti sa odredbama novog Zakona o carinskoj politici u BiH i odredbama nove odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH, čija primjena počinje 1. jula 2021. godine.

Zakon o carinskim prekršajima BiH, koji je sada u primjeni, donesen je prije stupanja na snagu novog prekršajnog zakonodavstva u BiH, kojima su uspostavljena znatno drugačija pravila, koja se odnose na pokretanje i vođenje prekršajnog postupka i na organe nadležne za procesuiranje učinilaca svih prekršaja, pa i carinskih.

"Prijedlogom zakona nije propisana naplata kazne na licu mjesta, koja postoji u trenutno važećem zakonu, već je u slučaju kada je za prekršaj propisana fiksna novčana kazna, predviđeno izdavanje prekršajnog naloga", navodi se u saopštenju Savejta ministara BiH i dodaje da je između ostalog prijedlogom zakona propisano sankcionisanje svakog netačnog prijavljivanja robe ili prilaganja netačnih robnih dokumenata, te su propisani duži rokovi zastare za pokretanje prekršajnog postupka.

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog sporazuma između VM BiH i Vlade Crne Gore o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralnog puta M-18 na lokaciji Hum (Bosna i Hercegovina) i magistralnog puta M-3 na lokaciji Šćepan Polje (Crna Gora) i priključnih graničnih dionica, sa Prijedlogom osnova za zaključivanje Sporazuma.

Na današnjoj sjednici prihvaćena je donacija kojom je Republika Srbija obezbijedila Bosni i Hercegovini, za potrebe Tuzlanskog kantona, 5.000 doza lijeka - vakcina AstraZeneca protiv COVID-19, iz Kovaks mehanizma.

Prijedlogom sporazuma o donaciji vakcina između Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara BiH, Republika Srbija da će donaciju od 5.000 doza za potrebe Tuzlanskog kantona predati 17. 6. 2021. godine. Donacija će biti korištena za vakcinaciju i revakcinaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije