UIO BiH opet predložio povećanje akciza: Peti pokušaj donošenja zakona

N. K.
UIO BiH opet predložio povećanje akciza: Peti pokušaj donošenja zakona
/ Foto: AR

Upravni odbor Uprave za indirektno (UO UINO) BiH usvojio je danas danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH po kojima se povećava trošarina na naftu i naftne dervite te biogorivo i biotečnost za 0,15 KM po litru, saopćeno je iz ove državne agencije nakon sastanka Upravnog odbora.

Također, kako se dalje navodi, uz ove zakonske izmjene u oblasti trošarina, UO UINO usvojio je i nacrte o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja.

Prema današnjem nacrtu usvojenih zakonskih izmjena i dopuna, sredstva od povećane trošarine u iznosu od 0,15 KM bit će uplaćena na namjenske račune i podračune namjenjene za izgradnju autocesta i cesta.

Sljedeći korak jeste upućivanje nacrta zakona u dalju proceduru na usvajanje Vijeću ministara BiH, a nakon toga i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić prije današnje sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UINO) BiH, je rekao kako iz svih dosadašnjih relevantnih javnih istupa nosilaca zakonodavne i izvršne vlasti, kao i brojnih predstavnika privredne i akademske zajednice, evidentno je da će sredstva koja će biti prikupljena od povećanja akciza na gorivo biti isključivo namijenjena i usmjerena na izgradnju autocesta i cesta u Bosni i Hercegovini.

denis_zvizdic_intervju (4).JPG - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Jedino tako definisana namjena sredstava, stvara potrebnu pretpostavku i otvara realne mogućnosti za usvajanje zakona. Akcize su pokrenute zbog izgradnje autocesta i cesta, s namjerom pokretanja novog investicionog ciklusa, povećanja ukupne konkurentnost i stvaranja mogucćnosti za otvaranje novih radnih mjesta.  Zbog toga, svi istinski zagovornici novih investicija u sektoru cestogradnje, očekuju da Zakon o akcizama bude odraz takvih razvojnih ideja i planova“, ističe predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Također, premijer Fadil Novalić je nakon današnje zajedničke sjednice Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske, odgovarajući na novinarska pitanja dodao da su akcize potrebne i da se one donose na državnom nivou.

sjednica_vladafbih_rs_RSA (2).jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Međutim, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović je kazala da je stav Vlade RS-a poznat odranije te dodala da nema potrebe da se ukazuje na to kako sredstva neće biti korištena namjenski, jer su ona uvijek namjenski korištena, a to podrazumijeva da se usmjeravaju u infrastrukturu, odnosno izgradnju  puteva i autoputeva. 

Podsjećamo, šef Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu PSBiH Damir Bećirović je poručio kako njegova politička stranka neće pristati na povećanje akciza na gorivo. Također, ovakvu odluku su donijeli i zastupnici SDS-a. 

SDP je ranije saopćio kako ni oni neće podržati prijedlog Vijeća ministara BiH, koji je već četiri puta oboren, kao i zastupnici Nezavisnog bloka koji su poručili kako novi set zakona neće dobiti njihovu podršku. 
Zastupnicki_Dom_Parlamenarna_Skupstina_BiH_RSA06.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba

Bez obzira na već jasna stajališta parlamentarnih stranaka u Zastupničkom domu PSBiH, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić je tokom proteklih razgovora sa predstavnicima svih političkih stranaka istakao da je, nažalost,  pitanje akciza i konkretnih činjenica i benefita koje bi dobili, prebačeno na polje politikanstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije