Parodi za Radiosarajevo.ba: Nema više postavljanja rokova za vlasti BiH

Amil Dučić
Parodi za Radiosarajevo.ba: Nema više postavljanja rokova za vlasti BiH
0 / Francisco Parodi
Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisco Parodi izjavio je da je napredak u pogledu programskih mjera sporiji nego što su se MMF i vlast nadali kada je program krenuo u septembru 2016. godine.

"Originalno postavljeni ciljani datum za zaključenje prvog pregleda je bio januar 2017. Sada je naš cilj ne postavljati nove rokove za mjere, od kojih je svakao povećanje akciza najznačajnija, već raditi na paketu mjera koje će demonstrirati dobro makroekonomsko upravljanje i pokazati napredak na polju strukturalnih reformi", kazao je Parodi u intervjuu za Radiosarajevo.ba.

Imati dobre budžete je za MMF od ključne važnosti, napominje on. 

"S obzirom na to da se nalazimo u periodu pripreme budžeta Institucija BiH i entiteta, bit će potrebno da s vlastima postignemo sporazum o kredibilnim budžetima za 2018. godinu. Ovo znači da bi nova misija, koja bi obavila pregled, trebala da napravi cjelovitu procjenu makroekonomskih dešavanja i dogovori reformski paket, a tek onda bi osoblje MMF-a moglo preporučiti zaključenje prvog pregleda u okviru EFF-a. Čak i da se program vrati na pravi kolosjek, prvi pregled se ne bi mogao završiti prije početka 2018", ističe Parodi.

Radiosarajevo.ba: Mediji su pisali i o nekim drugim uvjetima kada je riječ o aranžmanu BiH s MMF-om?

Ostale su još tri prethodne mjere. Prva prethodna mjera se odnosi na usvajanje povećanja akciza čime bi se napravio fiskalni prostor za izgrdanju puteva i autoputeva. Druga prethodna mjera je usvajanje novog Zakona o osiguranju depozita u bankama u BiH čime će biti kompletiran set zakona za modernizaciju finansijskog sektora. Treća preostala prethodna mjera jeste iniciranje dubinske analize/due diligence za BH Telecom i HT Mostar u cilju povećanja transparentnosti i smanjenja fiskalnih rizika. I, kako sam već ranije rekao, pored ostalih mjera koje ćemo odrediti zajedno s vlastima ako/kada naša pregovaračka misija dođe u posjetu BiH, potrebno je i postići dogovor o budžetima za 2018. za Institucije BiH i entitete.

Radiosarajevo.ba: Šta možete reći o ukupnom provođenju reformi koji su dogovoreni s EU i međunarodnim finansijskim institucijama?

Provođenje reformi te širine i dubine koje su predviđene Reformskom agendom, nikada nije ni moglo biti jednostavno, posebno u ovako fragmentiranom političkom okruženju. Ja mogu nešto reći iz perspektive programskih pitanja MMF-a. Mogu reći da su vlasti ostvarile dobar napredak tako što su modernizovale finansijski sektor i učinile ga sigurnijim, u skladu s EU standardima.

Također, entitetske vlade mudro upravljaju svojim budžetima, čak i u odsustvu budžetske podrške MMF-a ove godine. U tome su uspjeli velikim dijelom jer su obuzdali troškove za plate i naknade, tj. limitirajući upošljavanje i zamrzavanjem plata u javnom sektoru. Ovo nije neophodno samo da bi se održao red u javnim finansijama, već i da bi podstakli zapošljavanje u privatnom sektoru.

U ovom kontekstu, zabrinuti smo da nedavno povećanje plate policijskim službenicima na državnom nivou, te moguće povećanje plata pripadnicima Oružanih snaga može dovesti do nepotrebnog pritiska na budžet Institucija BiH. MMF se ne protivi povećanju plata u javnom sektoru. Mi, međutim, smatramo da sva povećanja plata i upošljavanje od strane Institucija BiH treba prvaiti u kontekstu sveobuhvatne reforme javne uprave, koju je potrebno čim prije ponovo pokrenuti.

Radiosarajevo.ba: Prema izvještaju revizora u RS-u deficit je dosegao iznos od 145 miliona KM. Vlast osporava ove navode. Zbog te činjenice glavni revizor se našao na udaru u RS-u, zbog čega je došlo do krize i u Narodnoj sklupštini RS. U kojoj mjeri nam možete dati komentar u vezi s ovom situacijom?

Ja mogu samo s tehničkog aspekta komentirati ovo pitanje, koje je veoma bitno za MMF. U okviru programa sa MMF-om, vlasti su dužne, prateći međunarodne standarde, dostavljati tačne i pouzdane kvartalne izvještaje o izvršenju budžeta. Dozvolite mi takođe da kažem da ovi izvještaji prate vrlo konkretne smjernice i računovodstvene standarde koji su posebno napravljeni za sve naše članice u svrhu praćenja programa MMF-a.

Mi smo analizirali situaciju i zaključili smo da su podaci koje su dostavile vlasti RS tačni i u skladu sa našim zahtijevima. Naša procjena fiskalnog deficit budžeta RS za 2016 će vjerovatno ostati u velikoj mjeri u opsegu od 35-45 miliona KM. Dakle, MMF-ova ocjena fiskalnog izvršenja RS za 2016 se nije promijenila zbog revizorskog izvještaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije