Zvizdić: Aranžman između MMF-a i BiH neće biti ugrožen

Fena
Zvizdić: Aranžman između MMF-a i BiH neće biti ugrožen
"Aranžman BiH sa MMF-om neće biti ugrožen", izjavio je danas predsjedavajući Vijeća Ministara Denis Zvizdić, govoreći pred novinarima u Sarajevu.

On je ocijenio kako je 2016. bila najuspješnija europska godina za BiH, te da svi ti podaci govore kako "ovaj saziv Vijeća ministara ima daleko bolje rezulate od bilo kojeg ranijeg saziva".

"Unaprijedili smo uvjete u vezi s MAP-om, jer nismo naslijedili nijednu registriranu lokaciju. Imamo najbolje ekonomske parametre u zadnjoj dekadi u BiH, značajno smo unaprijedili regionalne odnose, unaprijedili smo vladavinu prava", istaknuo je Zvizdić.

Odgovarajući na pitanje kada će biti održana sjednica Fiskalnog vijeća, na kojoj bi trebao biti razmatran okvirni budžet i da li je ugrožen aranžman s MMF-om, on je kazao da će sjednica biti održana nakon što se završi rad Savjetodavnog vijeća koje priprema materijale.

"Dakle, neće biti ugrožen aranžman s MMF-om. Nikome od bilo kog nivoa vlasti koji o tome odlučuje, ne pada na pamet da ulazi u takvu vrstu rizika da ugrozimo jedan vrlo kvalitetan, dogovoren aranžman s MMF-om. Ali čini mi se da je javnost previše fokusirana na određeni broj pitanja, a da se zanemaruju druga", naveo je Zvizdić.

Konkretno, naglasio je on, akcize nisu jedini uvjet da se odobri naredna tranša aranžmana s MMF-om, te da postoje i neki drugi koji su, kako kaže, za MMF mnogo važniji.

Također, novinarima je objasnio da je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. povučen s dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma PS BiH, zbog odsustva tri veoma važna ministra: Mirka Šarovića, Dragana Mektića i Ismira Juske.

"Na narednu sjednicu ili termin koji odredi Predstavnički dom, mi ćemo doći u punom sastavu. Istovremeno, na komisijama na kojima nije izglasan pozitivan stav o Izvještaju o radu Vijeća ministara će ovaj put prisustvovati ministri, jer nažalost tamo nije bilo ministara, a većinu u komisijama su činili predstavnici opozicionih stranaka", kazao je Zvizdić.

Govoreći o novoj metodologiji pisanja izvještaja, Zvizdić je rekao da se prvi put ove godine koristi nova metodologija koja unosi zabunu, tako da će biti potpuno spremni za naredni put.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije