Udruženje 'Porodice tri plus' uputilo inicijativu Vladi FBiH zbog najave poskupljenja struje

10
Radiosarajevo.ba
Udruženje 'Porodice tri plus' uputilo inicijativu Vladi FBiH zbog najave poskupljenja struje
Foto: Elektroprivreda BiH / Elektroprivreda

Povodom najave poskupljenja električne energije za domaćinstva, udruženje 'Porodice tri plus' uputilo je inicijativu Vladi Federacije BiH i nadležnim institucijama. U svojoj inicijativi, 'Porodice tri plus' ističu potrebu za zaštitom višečlanih porodica od eventualnih negativnih posljedica poskupljenja, posebno porodica s troje ili više djece.

Nakon prijašnjeg prijedloga Elektroprivrede BiH o uvođenju blok tarifa, što bi dovelo do značajnog poskupljenja električne energije za domaćinstva u Federaciji BiH, 'Porodice tri plus' su jedini pravni subjekt koji je reagirao inicijativom na taj prijedlog.

Njihova inicijativa, zasnovana na potencijalnim negativnim posljedicama, posebno za višečlane porodice, uvažena je na sjednici FERK-a, te je odbijen prijedlog o poskupljenju struje kroz blok tarife.

Film 'Kiss the Future' prikazan u sjedištu Kongresa SAD, prisustvovao  i Željko Komšić

Film 'Kiss the Future' prikazan u sjedištu Kongresa SAD, prisustvovao i Željko Komšić

Iako nova najava Elektroprivrede BH o poskupljenju električne energije za domaćinstva za 10% predstavlja povoljniju opciju u usporedbi s prethodnim prijedlozima, 'Porodice tri plus' smatraju da je nužno poduzeti dodatne korake kako bi se zaštitile porodice s troje ili više djece od eventualnih budućih poskupljenja.

Stoga, udruženje je ponovno uputilo inicijativu i zahtjev nadležnim institucijama da se porodicama s troje ili više djece omogući smanjenje troškova putem modela olakšica za ugrožene i zaštićene kupce, koje bi Vlada Federacije BiH propisala zakonskim putem.

"Ovaj korak bi trajno olakšao financijske izazove višečlanim porodicama, podržao roditeljstvo te osigurao zaštitu od mogućih budućih poskupljenja', istaknuto je u saopćenju. Udruženje vjeruje da Vlada Federacije BiH može pronaći odgovarajuće rješenje, slično onima koje su već implementirane u mnogim drugim zemljama.

Nadalje, 'Porodice tri plus' ističu važnost višečlanih porodica u jačanju demografske slike društva te se nadaju podršci i razumijevanju Vlade Federacije BiH u rješavanju ovog važnog pitanja.

"Podrška ovim porodicama nije samo pitanje pravde i socijalne odgovornosti, već i strateško ulaganje u budućnost našeg društva", zaključuje se u saopćenju udruženja 'Porodice tri plus'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije