Znate li koja je razlika između najplaćenijih i najmanje plaćenih poslova u FBiH?

3
Radiosarajevo.ba
Znate li koja je razlika između najplaćenijih i najmanje plaćenih poslova u FBiH?
Radiosarajevo.ba / Novčanice

Razlika između plaća zaposlenih u trenutno najplaćenijim strukama u Federaciji BiH i onih čije je zanimanje na dnu liste veća je od 4.000 KM mjesečno.

Prema podacima objavljenim na mrežnoj stranici portala Plata.ba, najplaćenije osobe u Federaciji BiH trenutno su zaposlene na radnom mjestu country manager - viši menadžment s obzirom na to da njihova plaća iznosi 5.022 KM. Na drugom mjestu su zaposleni na pozicijama generalnog direktora (viši menadžment) s mjesečnim primanjima u visini od 4.188 KM, slijedi IT direktor (viši menadžment) s plaćom od 4.089 KM te leasing direktor (leasing) s 4.008 KM.

Prema podacima portala Plata.ba, među plaćenijim zanimanjima su i IT arhitekt (IT softver) s plaćom od 3.864 KM, lead developer (IT softver) s 3.739 KM, menadžer tvornice (viši menadžment), čija plaća iznosi 3.708 KM, direktor prodaje (viši menadžment) s 3.682 KM, ekonomski/finansijski menadžer (viši menadžment), čija je plaća 3.495 KM te marketinški direktor (viši menadžment) s mjesečnom plaćom od 3.401 KM.

Zabrinjavajuća situacija u Bosni i Hercegovini: Šest mrtvih od morbila i velikog kašlja

Zabrinjavajuća situacija u Bosni i Hercegovini: Šest mrtvih od morbila i velikog kašlja

S druge strane, prema podacima istog portala, zaposlenici s najmanjom mjesečnom plaćom su obućari u tekstilnoj, kožnoj i odjevnoj industriji, čija je plaća 644 KM. Nekoliko maraka veću plaću od njih, odnosno 650 KM, prema podacima spomenutog portala, imaju krojači u tekstilnoj, kožnoj i odjevnoj industriji, dok je plaća šivača u istoj toj gospodarskoj grani tek 667 KM. Prema istim podacima, čistač odnosno osoba koja obavlja pomoćne i niskokvalificirane poslove ima plaću od 720 KM, a portir, osoblje za pružanje informacija, odnosno oni koji rade na pomoćnim i niskokvalificiranim poslovima 772 KM, dok je plaća higijeničara u medicini, farmaciji ili veterini 827 KM. Njegovatelj starijih osoba ima mjesečnu plaću u visini od 833 KM, a rezač tkanine u tekstilnoj, kožnoj i odjevnoj industriji 834 KM.

Plaća pakera - osobe koja radi u proizvodnji je 845 KM, a domara u školi 859 KM. Neka ranija istraživanja pokazala su da najveći broj stanovnika BiH mjesečnu plaću od 2000 KM smatra dostatnom za život uzevši u obzir svakodnevna poskupljenja gotovo svih proizvoda i usluga.

Konstantan rast

Inače, sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mart 2024. godine iznosi 2.917,50 KM. Prema posljednjem podatku koji je objavio Federalni zavod za statistiku, prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za januar iznosila je 1.338 KM, a minimalna plaća, prema odluci Vlade FBiH, je 619 KM, tako da je pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom 45,86 posto, a minimalnom plaćom 21,22 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dvoje djece, od kojih jedno pohađa srednju, a drugo osnovnu školu. Postoci sudjelovanja pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi iznose: prehrana 43,72 posto, stanovanje i komunalne usluge 13,42 posto, higijena i održavanje zdravlja 8,32 posto, obrazovanje i kultura 10,62 posto, odjeća i obuća 12,34 posto, prijevoz 4,73 posto te održavanje kućanstava 6,85 posto, piše Večernji.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije