Udruženje novinara: 'Ciljano nasilje nad medijima se nastavilo na protestima. Zašto SDA i DF šute?'

10
Radiosarajevo.ba
Udruženje novinara: 'Ciljano nasilje nad medijima se nastavilo na protestima. Zašto SDA i DF šute?'
Foto: Dž.K., N.G. / Radiosarajevo.ba / Raniji protesti u Sarajevu

Udruženje novinara BHN reagovalo je povodom napada na medije tokom nedavno održanih protesta u Sarajevu, a optužili su SDA i DF da su oni dijelom odgovorni za ove incidente. 

Saopštenje udruženja novinara u BiH prenosimo u cjelosti

"Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) zahtijevaju od Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) hitnu istragu o napadima na novinare i snimatelje četiri medija, koji su se desili u petak u Sarajevu tokom protesta pred zgradom Parlamenta Federacije BiH.

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Tom prilikom su sudionici protesta, uz psovke i neprimjeren rječnik, vrijeđali novinarske ekipe N1TV, Dnevnog avaza, agencije Fena i Face TV, te fizički spriječili novinarku i snimatelja N1 Aleksandru Tolj Ružičić i Harisa Hukaru da snime izjavu, a novinaru Dnevnog avaza Eldaru Abazi pokušali su oteti mobitel i onemogućili mu snimanje.

Upravni odbor BH novinara smatra neprihvatljivim nasilje nad novinarima i odlučno zahtjeva od Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) da, zajedno s policijom, doprinesu identifikovanju napadača i njihovom sankcioniranju.

Dramatične scene ispred Parlamenta FBiH: Sve na rubu incidenta

Dramatične scene ispred Parlamenta FBiH: Sve na rubu incidenta

Neprihvatljivo je da se progone novinarske ekipe čiji je zadatak bio da izvještavaju sa sarajevskih protesta, te da se dozvoli nekolicini radikalnih i primitivnih pojedinaca da određuju koji medij može ili ne može izvještavati sa javnog skupa.

Indikativno je također da se na protestima simpatizera i članova SDA i DF, organizovanim posljednjih nekoliko mjeseci pred zgradom OHR ili na drugim mjestima u Sarajevu, ciljano ponavljaju napadi na novinarske ekipe i verbalno vrijeđaju novinari i novinarke određenih medija a da, pri tome, ove dvije stranke šute o napadima i ne poduzimaju ništa da se zaustave radikalisti koji brutalno krše prava novinara i medijske slobode.

Upravni odbor BH novinara očekuje hitnu reakciju nadležnih institucija – policije i tužilaštava prije svih, detaljno provođenje istrage o ovom slučaju i sankcionisanje počinilaca u skladu sa zakonom!

Građani sa protesta fizički napadaju zastupnike pri izlasku iz Parlamenta FBiH

Građani sa protesta fizički napadaju zastupnike pri izlasku iz Parlamenta FBiH

Također, pozivamo rukovodstva SDA i DF - a da, u skladu sa svojim etičkim kodeksima i internim pravilnicima, dignu svoj glas protiv nasilja nad medijima i novinarima, te na taj način pošalju poruku svojim simpatizerima i cjelokupnoj javnosti da prijetnje i nasilje moraju biti zaustavljeni i da se takvo ponašanje neće tolerisati!

BH novinari i FMHL će o ovom slučaju i o porastu broja napada i pritisaka na novinare obavijestiti sve relevantne institucije, uključujući OSCE, Delegaciju Evropske unije u BiH, Instituciju Ombudsmena za ljudska prava BiH i diplomatsko-konzularna predstavništva u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopštenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije