Tanja Topić o udaru na medije: Ovo se priprema godinama, posljednji napad na novinare - ciljan

2
Radiosarajevo.ba
Tanja Topić o udaru na medije: Ovo se priprema godinama, posljednji napad na novinare - ciljan
Arhiv / Tanja Topić

Nepoznati počinitelji oštetili su u noći sa srijede na četvrtak automobile dvojice novinara iz Banje Luke. Desilo se to dok rastu napetosti izazvane najavama vlasti bh. entiteta Republike Srpske o izmjenama krivičnog zakona koje ovdašnja novinarska zajednica doživljava kao direktni pokušaj gušenja slobode medija. 

Urednik portala Buka.ba Aleksandar Trifunović i novinar lista Euroblic Nikola Morača prijavili su oštećenje svojih automobila u banjalučkom naselju Starčevica, a policija je kratko potvrdila kako traga za počiniteljima. 

Banjalučki novinari poručili su danas da oni danas više "ne strahuju za svoju imovinu, već živote". 

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Crtanje meta

Predsjednik entiteta RS-a Milorad Dodik jučer je otvoreno vrijeđao novinare koji kritički pišu o njemu i vlastima u tom entitetu nazivajući ih „spodobama koje lažu i petljaju“, što su neki nazvali stavljanjem mete na čelo. 

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest predsjedniku RS Miloradu Dodiku povodom direktnih prijetnji Siniši Vukeliću, članu UO BH novinara i predsjedniku BHN Kluba novinara Banja Luka, te vrijeđanju stotine novinara koji se protive kriminalizaciji klevete nazvavši ih 'spodobama'. 

Američki ambasador u BiH Michael J. Murphy nazvao je danas u intervjuu Dnevnom avazu pokušaj vlasti u RS-u uguši medijske slobode u tom dijelu BiH - 'strašnim'.

Nikola Morača nakon napada: Najviše brinem za sigurnost svoje porodice

Nikola Morača nakon napada: Najviše brinem za sigurnost svoje porodice

Dodik, naravno, nastavlja po svome...

Tanja Topić, ugledna novinarka, analitičarka i voditeljica ureda fondacije Friedrich Ebert u Banjoj Luci kaže da se, nažalost, godinama stvara atmosfera u kojoj se mediji i novinari dijele na 'naše' i 'njihove'. 

"Njihovi su 'neprijatelji' društva pa se vrlo dobro zna šta se radi sa neprijateljem. Atmosfera je toksična, puna negativnog naboja, zapaljive retorike. Ironija leži u tome što su 'istinske i patriotske vođe' odlučile da zavedu reda i da vrednuju, naravno, zakonski ko je kvalitetan i dobar novinar, koji prema njihovim mjerilima piše istinu, pa se takvi ne treba da plaše najavljenih restriktivnih zakona", kaže Topić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Neko, dodaje ona, mora odvojiti žito od kukolja, a zna se kome je namijenjena ta mesijanska uloga.

"Istim onim koji godnama gotovo svakodnevno vrijeđaju, napadaju, omalovažavaju, šire govor mržnje, nazivaju novinare pogrdnim imenima, i istovremeno rade na donošenju zakona kojim kleveta postaje dio Krivičnog zakonina RS-a. Problem je što se inicijatori pozivaju na evropske standarde i praksu, pri čemu je jedan od uslova potcrtan za vlasti u BiH prilikom dobijanja kandidatskog statusa – obezbijediti i stvarati ambijent za slobodne i profesionalne medije i novinare.  Nije taj uslov spriječio vlastodršce u Republici Srpskoj da obave ovaj posao čišćenja i stvore ambijent za novinare i medije koji se može uokviriti u prostor između flastera na ustima i zatvorskih rešetki", upozorava Topić.

Udar na svetinje

Jer, dodala je sagovornica Radiosarajevo.ba, to je njihovo poimanje slobode medija i govora.  

"Da ne bude zabune, nije ovaj nacrt predvidio zatvorske kazne, ali jeste drakonske novčane kazne, koje veći dio novinara i medija može zamijeniti zatvorskim jer neće biti u mogućnosti da ih plate. Pojedini političari gotovo slavodobitnički najavljuju „konačan obračun sa novinarima“. I kada ova inicijativa jedva da izazove reakciju među evropskim zvaničnicima u BiH, dajete prešutnu saglasnost vlastima entiteta da idu dalje i pomjeraju crvenu liniju", upozorava Topić, te dodaje:

Aleksandar Trifunović povodom napada poručio: 'Ovo treba da upali sve alarme našeg društva'

Aleksandar Trifunović povodom napada poručio: 'Ovo treba da upali sve alarme našeg društva'

"Onda stignu javne prijetnje da su slijedeći na redu predstanici nevladinih organizacija koji će zvanično ponijeti titulu „stranih agenata“, pri tome moram skrenuti pažnju na neke odluke sudova u Banjaluci, koji su taj pečat udarili nekim uposlenicima međunarodnih organizacija, djelujući proaktivno i prije nego je isti zakon pomenut od vrhovnih vladara. Dakle, povjerenje u pravnu državu i pravično  postupanje sudova ostaje iluzija za naivne".

Napad na privatnu imovinu jeste najstrašnija poruka, udar na svetinju i privatnost i izazivanje straha i dodatne nesigurnosti. 

"Napad je bio ciljan, meta unaprijed isplanirana. Nažalost, ovo društvo je i na to oguglalo. Sve one stvari i vrijednosti u koje se zaklinju promotori evropskih vrijednosti ovdje su davno pogažene, uz prešutnu saglasnost i zatvaranje očiju pred poliitčkom bahatosti, primitivizmom, nedemokratičnosti. Sve dok ne dođemo sami na red".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije