Srebreničani poslali otvoreno pismu Igoru Crnadku: Vaši navodi nisu tačni

Radiosarajevo.ba
Srebreničani poslali otvoreno pismu Igoru Crnadku: Vaši navodi nisu tačni
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepe", poslali su otvoreno pismo Ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnadku.

Povodom jučerašnjeg saopćenja ureda ministra vanjskih poslova Igora Crnadka nakon održanog sastanka sa Christianom Sedatom, otpravnikom poslova ambasade Njemačke u BiH, udruženja smatraju da je potrebno pojasniti nekoliko stvari kako bosanskohercegovačkoj javnosti, tako i ministru Crnadku.

"Ministru Crnadku dobronamjerno savjetujemo da naredni put prije istupa u javnost provjeri informacije koje iznosi. Odnoseći se na ovakav način prema zvaničnicima i javnosti nepopravljivo šteti ličnom ugledu, ugledu funkcije koju obnaša i ugledu države BiH. Prije svega, ministar bi, u skladu sa funkcijom koju obnaša, morao znati da je spisak od oko 22 hiljade pripadnika VRS koji se dovode u vezu sa genocidom predat glavnom istražiocu njemačkog kriminalističkog ureda (BKA- Bundeskriminalamt), gospodinu Klausu Zornu, ne tužiocu kako ministar navodi", navodi se u saopćenju.

Naveli su da se u skladu sa zakonima Njemačke ispitivanje navoda o počinjenim zločinima je ne samo mogućnost nego i obaveza njemačkih federalnih istražilaca.

"U skladu sa takvom politikom Njemačke, je i došlo do prvih istraga o počinjenim ratnim zločinima u BiH i prije osnivanja Tribunala u Haagu, što je i rezultiralo prvom izrečenom presudom za genocid počinjen u Bosni i Hercegovini. Sigurni smo da je gospodin Christian Sedat itekako upoznat sa ovim činjenicama, i općim usmjerenjem njemačke politike - a to je prije svega kažnjavanje počinioca ratnih zločina, a ne mišljenje ne baš upućenog sagovornika", napisali su u saopćenju.

Spisak je sačinila Komisija imenovana od strane Vlade Republike Srpske, a dio je Izvještaja, "Događaji u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995." sačinjenog 2004 godine.

"Izvještaj je potom usvojen od strane Vlade Republike Srpske. Vlada Republike Srpske, koliko smo upoznati, je izvršni organ entiteta Republika Srpska, a ne nevladina organizacija. U okviru svojih istraživanja Komisija je u zaključku 4. između ostalog „utvrdila i rekonstruisala učešće vojnih i policijskih jedinica, uključujći specijalne jedinice MUP-a RS-a“ u događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine" navodi se u sapćenju.

Smatraju da u saopćenju od 23. jula navode da je istraživanje i kažnjavanje počinilaca ratnih zločina prioritet svih valadajućih struktura u BiH.

"Da vaši navodi nisu tačni, pokazuje izjava Milorada Dodika, koji je javno pozvao sve one sa spiska koji se nalaze u Njemačkoj, da se vrate u RS gde će biti zaštićeni. Na taj način Milorad Dodik je domaćoj i inostranoj javnosti dao do znanja da je pravosuđe u RS-u pod njegovom apsolutnom kontrolom i da procesuiranje ratnih zločina u RS-u nije prioritet, što i praksa pokazuje.", stoji u saopćenju.

U saopćenju su naveli i istaknuli da je zakonsko pravo i obaveza svakog pojedinca(fizičkog lica) i institucije da prijavi zločin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije