Važan lijek za porodilje: RhoGAM-a nema u BiH, pronašli smo jednu u Metkoviću

J. Ć.
Važan lijek za porodilje: RhoGAM-a nema u BiH, pronašli smo jednu u Metkoviću
medline.com / Nestašica RhoGAM imuno-globin ampula
U Bosni i Hercegovini vlada nestašica RhoGAM imuno-globin ampula. Ove ampule su neophodne porodiljama koje imaju Rh negativnu grupu, a beba pozitivnu.

RhoGAM se nakon poroda moraju primiti najkasnije 72 sata, kako bi se spriječilo stvaranje antitijela u krvi majke koji mogu biti štetni za krv i zdravlje bebe.

Kako saznajemo iz apoteka koje smo kontaktirali šitom Bosne i Hercegovine, alternativa ne postoji, a kako su za Radiosarajevo.ba kazali iz JU Apoteke Sarajevo, očekuju ih krajem ovog mjeseca. 

"Posljednju informaciju koju imamo jeste da bi ove ampule mogle doći krajem jula", kazali su nam iz JU Apoteke Sarajevo, PJ Ilidža.

"Naša apoteka je bila posljednja koja je imala ovu ampulu. Čak ni IMMunorho, koja je zamjenska, više nema u apotekama", saznajemo iz JU Apoteke Sarajevo u Vrazovoj ulici.

Kako nezvanično saznajemo, do nestašice lijeka došlo je zbog globalne nestašice imunoglobulina kao i niske cijene lijeka na bosanskohercegovačkom tržištu. 

Iz apoteka u Istočnom Sarajevu i Republici Srpskoj, također su nam rekli kako vlada nestašica ovog lijeka. 

S obzirom na to da ampula RhoGAM-a u našoj zemlji nema mjesec dana, porodilje su bile primorane odlaziti po lijek i u gradove susjedne Hrvatske. 

Kontaktirali smo i neke apoteke u Metkovićima te dobili odgovor kako postoji mogućnost da ampula ima u apoteci Draženović.

Tragom ove informacije, pozvali smo Pharmacy Draženović.

"U našoj ljekarni imamo još samo jednu ampulu", rekli su za Radiosarajevo.ba iz ove apoteke koja se nalazi u Metkovićima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije