Inicijative: Osnovati stipendiju koja će nositi ime Hatidže Mehmedović

F.V.
 Inicijative: Osnovati stipendiju koja će nositi ime Hatidže Mehmedović
Foto:PrtSc / Hatidža Mehmedović

Bivši glasnogovornik Haškog tribunala i Suda Bosne i Hercegovine, a danas direktor komunikacija Međunarodnog centra za tranzicionu pravdu, Refik Hodžić, pozvao je danas, a u povodu smrti Hatidže Mehmedović, predsjednice Udruženja „Srebreničke majke“, na osnivanje stipendije koja bi nosila njezino ime. U znak sjećanja na ženu koja se do kraja svog teškog života borila za istinu i pravdu. 

„Ako uistinu hoćemo da se upamti dostojanstvo u nepojmljivom bolu, dostojanstvo koje nam je svima Hatidža Mehmedović ostavila kao zaostavštinu, ustanovimo stipendiju u njeno ime za makar jedno dijete iz Srebrenice u njeno ime. Da se sjećanje ne svede na dan statusa i tvitova“, napisao je Hodžić, inače novinar, dokumentarista i aktivista iz Prijedora koji živi i radi u New Yorku.

Dok mediji iz cijelog svijeta objavljuju vijest o smrti Hatidže Mehmedović, treba naglasiti da bi ova i slične inicijative uistinu pomogle očuvanju uspomene na istinske borce za istinu i pravdu, ali i razvoj kulture sjećanja na našim prostorima na zdravim osnovama, onako kako to žrtve genocida i njihove porodice i zaslužuju.

U julu 1995. godine, Hatidža je ostala bez dva sina, Azmira (18) i Almira (21), i supruga Abdulaha (44).

Živjela je sama u srebreničkom naselju Vidikovac gdje se vratila prije 16 godina.

Majka Hatidža, iako je izgubila sve što je mogla izgubiti, nikada se nije predala, nego je nakon agresije je nastavila borbu za pravdu i istinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije