Crnadak i Abela: Unaprijediti odnose Malte i BiH u trgovini i turizmu

AA
Crnadak i Abela: Unaprijediti odnose Malte i BiH u trgovini i turizmu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Carmelo Abela
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ministar vanjskih poslova Republike Malte Carmelo Abela potvrdili su danas u Sarajevu dobre bilateralne odnose dvije zemlje i saradnju koja će se razvijati i u narednom periodu.

Crnadak je nakon sastanka rekao da su danas razgovarali o bilateralnim odnosima i kako mogu konkretnije da iz toga dobiju određenu korist i razmijene iskustva kao i o članstvu BiH u EU. 

"Što se tiče naših bilateralnih odnosa, ministar je imao sastanak i s ministrom Šarovićem i imali smo i danas razgovore u vezi toga kako dodatno unaprijediti odnose u oblastima kao što su trgovina, turizam. Razgovarali smo i o tome u kojim dijelovima može da dođe najkonkretnija pomoć kada je u pitanju razvoj i pomjeranje stvari naprijed u BiH, posebno kada su u pitanju poglavlja koja će se pred nama otvarati, poglavlja 11, 19, 20, 28", istaknuo je Crnadak. 

Kako je kazao, ima mnogo prostora za saradnju. Razgovarali su i o saradnji između dva ministarstva. 

"Za nas je vrlo korisno što ćemo i u narednom periodu imati priliku da pošaljemo naše mlade diplomate na diplomatsku akademiju na Malti i da dobijemo u narednom periodu još jednog mladog pravnika koji će proći specijalni kurs koji se odnosi na pomorsko pravo", pojasnio je Crnadak. 

Kada je u pitanju članstvo u EU, kao glavni cilj BiH, i danas je potvrđena potpuna podrška Malte BiH. Crnadak je podsjetio da je Malta, tokom svog predsjedavanja, pokazala da iam osjećaj za "proširenje na Zapadni Balkan i naše približavanje evropskoj porodici". 

"Vrlo uspješna i dobra uzvratna posjeta ministra nakon susreta kojeg smo imali ne tako davno na Malti i još jedna potvrda jako dobrih odnosa dvije zemlje. Uvjeren sam da će biti i mnogo konkretnih stvari koje će proizaći iz sporazuma koji će se definisati u narednom periodu", dodao je Crnadak. 

Ministar Malte je također izrazio zadovoljstvo sastancima s Crnadkom koji su potvrdili dobre odnose dvije zemlje. 

"Samo naše prisustvo ovdje potvrđuje da su naši bilateralni odnosi odlični. Malta je bila jedna od prvih zemalja koja je potvrdila i prepoznala nezavisnost i suverenost BiH. Naš dolazak ovamo potvrđuje našu predanost i podršku težnji BiH za članstvom u EU", poručio je Abela. 

Kako je kazao, tu su da dijele iskustva iz proteklog perioda. 

"Dajemo našu podršku zemljama Zapadnog Balkana. Izrazili smo i našu predanost da pružimo podršku BiH na njenom evropskom putu. Međutim, kako bi se BiH mogla pridružiti EU potrebno je provođenje određenih reformi", dodao je Abela. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije