Šta BiH može očekivati od sedmog sastanka premijera država 16+1 u Sofiji?

Fena
Šta BiH može očekivati od sedmog sastanka premijera država 16+1 u Sofiji?
U glavnom gradu Bugarske, Sofiji, 6. i 7. jula održava se sedmi sastanak premijera Narodne Republike Kine i 16 država Centralne i istočne Europe, poznat po skraćenici 16+1.

Sastanak se održava ranije nego u uobičajenom, jesenjem periodu kako je to bilo prošlih godina.

U Sofiji se očekuje potvrda kvalitetnih rezultata u periodu od prošlogodišnjeg sastanka u Budimpešti te ozvaničenje novih projekata i zacrtanih vizija koje zajedno kreiraju Peking i šesnaest glavnih gradova zemalja Centrale i Istočne Europe. 

Platformu 16+1 je Vlada NR Kine pokrenula 2011. godine, i u njoj se pored BiH i Bugarske, nalaze još Albanija, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija. Sastanci na nivou premijera dosad su se održavali u Varšavi, Bukurešti, Beogradu, Sudžou (Suzhou), Rigi, te u Budimpešti, a redovno se godišnje održavaju i različiti sastanci na ministarskom i ekspertskom nivou, koji prate smjernice za dalje djelovanje dogovorene na nivou premijera.

Na prošlogodišnjem sastanku u Budimpešti delegaciju BiH su predvodili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvidzić, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak te zamjenik predjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i nacionalni koordinator za 16+1 Mirko Šarović. Tom prilikom je dogovorena izgradnja termo, hidro i vjetroelektrana, kao i autocesta i željeznica.

Također, na osnovu smjernica iz Budimpešte, dogovoreno je otvaranje naučnih i kulturnih institucija, organizacija konferencija i foruma u okviru 16+1 u oblastima poljoprivrede i inovacija. Svi potpisani bilateralni sporazumi i projekti imaju vrijednost oko četiri milijarde maraka.

Za BiH je period između dva sastanka 16+1 bio više nego uspješan. Dvije su države međusobno ukinule vize za građane Kine, odnosno BiH. Dogovor o ukidanju viznog režima potpisan je u Budimpešti, kada su ministri vanjskih poslova NR Kine i BiH, Wang Yi i Igor Crnadak, uz prisustvo premijera Li Keqianga i Denisa Zvizdića, svečano potpisali bilateralni sporazum.

Kako je naglasila Chen Bo, ambasadorica NR Kine u BiH prilikom uručivanja Note o datumu stupanja na snagu Sporazuma o ukidanju viza, bezvizni režim će značajno olakšati ljudsku razmjenu i unaprijediti razvoj saradnje u svim oblastima. Zvanični podaci govore o eksponencijalnom rastu turista iz NR Kine u prethodnih nekoliko godina, i nije nemoguće očekivati da godišnji bilans posjete kineskih turista u 2018. pređe 50.000.

Pored bezviznog režima, vrijedi napomenuti i Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine koji su u Budimpešti potpisali zamjenik predsjedavajućeg VMBiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar trgovine NR Kine Zhong Shan.

Zaključivanjem ovog sporazuma otvara se proces intenzivne komunikacije BiH i kineskih  institucija kao i biznis zajednice u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u objema zemljama, uz promoviranje ekonomske, naučne i tehnološke saradnje u ovim oblastima.

Nakon tog sporazuma, u saradnji sa NR Kinom organiziran je Sajam poljoprivrednih investicija i opreme 16+1 koji se održao u aprilu ove godine u okviru Mostarskog sajma, i koji je stvorio preduvjete za poljoprivrednu suradnju sa Kinom, naročito na području Hercegovine. Također, nakon sastanka 16+1 u Budimpešti, u Banjoj Luci je otvoren drugi Konfucijev institut u BiH, što je ojačalo mrežu kineskih institucija kulture i obrazovanja. Između dva premijerska sastanka 16+1 u BiH je održano nekoliko značajnih naučnih konferencija na kojima su visoki gosti iz zemlje, regije i iz NR Kine razgovarali o Inicijativi „Pojas i put“ te mjestu BiH u toj globalnoj inicijativi.

Pored postojećih projekata čija je realizacija još u toku, poput izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, izgradnje TE Banovići, te izgradnje više hidro i vjetroelektrana, željeznica i autoputeva, BiH se može nadati da će nakon sastanka premijera država NR Kine i Centralne i Istočne Europe produbiti saradnju u oblastima nauke, obrazovanja i sporta, održavanju posebnih konferencija u okviru 16+1, daljoj suradnji u okviru Mostarskog sajma, itd. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije