U Zenici i Neumu jutros ista temperatura: Objavljena prognoza do srijede - bit će i vreline i kiše

0
Radiosarajevo.ba
U Zenici i Neumu jutros ista temperatura: Objavljena prognoza do srijede - bit će i vreline i kiše
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Lijepo vrijeme u Sarajevu

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Zbog očekivanih vrelina danas upaljen je i meteoalarm za brojna područja, a upozorenje glasi: "Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe."

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 14; Široki Brijeg 15; Bugojno i Sokolac 16; Bihać, Sanski Most i Sarajevo 19; Banja Luka, Livno i Tuzla 20; Neum, Trebinje i Zenica 21; Mostar 22; Gradačac 23°C.

Bioprognoza: Biometeorološke prilike relativno su povoljne. Mada će sunčano i stabilno vrijeme pozitivno djelovati na većinu populacije, dodatni porast temperatura zraka mogao bi osjetljivim osobama uzrokovati probleme. Poželjno je reducirati aktivnosti u najtoplijem dijelu dana, te izbjegavati duže boravke na suncu, s obzirom na visoke vrijednosti UV indeksa. Na sjeveru zemlje, manjak svježine u noćnim satima dodatno će usložnjavati opštu sliku, uz moguće probleme sa snom.

Nestao mladić iz BiH (20), policija se uključila u potragu

Nestao mladić iz BiH (20), policija se uključila u potragu

Danas u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U Bosni prije podne pretežno sunčano. U drugom dijelu dana uz jači razvoj oblačnosti očekuju se pljuskovi i grmljavina koji lokalno mogu biti jači uz pojavu grada. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 23°C. U Sarajevu sunčano prije podne. Umjereno povećanje oblačnosti u drugom dijelu dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 31°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini preovladavaće umjerena naoblaka. U drugom dijelu dana uz jači razvoj oblačnosti lokalni pljuskovi i grmljavina, uz moguću pojavu grada, očekuju se u centralnim, istočnim i sjevernim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 35°C.  

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa slabom kišom ili lokalnim pljuskom praćenim grmljavinom većinom prije podne i sredinom dana. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarim, južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31°C.  

BHMeteo upozorava: Nevrijeme iz Slovenije bi moglo doći u BiH. Evo koji su dijelovi prvi na udaru

BHMeteo upozorava: Nevrijeme iz Slovenije bi moglo doći u BiH. Evo koji su dijelovi prvi na udaru

U utorak u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno vrijeme sa jačim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28°C. 

U srijedu u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno vrijeme sa jačim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije