U Visokom započeo projekt proširenja vodosnabdjievanja za 12.000 stanovnika

Radiosarajevo.ba
U Visokom započeo projekt proširenja vodosnabdjievanja za 12.000 stanovnika
Radovi na realizaciji važnog infrastrukturnog projekta za općinu Visoko, proširenja gradskog vodovoda, započeli su jutros u visočkom naselju Prijeko.

Ovo je, kako su kazali pred početak radova, kruna četverogodišnjeg rada i napora izvršne i zakonodavne vlasti na stvaranju preduvjeta za početak realizacije ovog izuzetno važnog projekta, odnosno rješavanja pitanja vodosnabdijevanja za još 12 000 stanovnika općine Visoko.

„Danas imamo svečani čin, počinjemo s radovima, a pred nama je nova teška utakmica. Mnogo je problema još ispred nas i ja pozivam sve da budu konstruktivni dio rješenja i da pomognu u Mjesnim zajednicama i ondje gdje se budemo kretali s realizacijom ovog projekta, da se radovi uspješno dovedu do kraja i da nemamo nikakvih opstrukcija. Sigurna sam da ćemo planiranom dinamikom, koja je 36 mjeseci, sve uspjeti uraditi na vrijeme.

Plan je da primarni vodovod do prvog naselja, a to su Čekrekčije, riješimo za dva mjeseca, a nakon toga sekundarni vodovod planiramo riješiti negdje oko nove godine, kad će korisnici u Čekrekčijama na svojim slavinama imati gradsku vodu", kazala je načelnica Visokog,  Amra Babić.

Istakla je da će to biti voda iz sistema kojim upravlja JKP Visoko i to će biti voda koja je higijenski, epidemiološki, bakteriološki kontrolisana i sigurna i to će biti uredno i redovno snabdijevanje tih domaćinstava.

"Stvorili smo sve tehničke pretpostavke da ovaj cilj realizujemo, stvorili smo i materijalne pretpostavke i osigurali potrebna finansijska sredstva. Ovo što se desilo u Federalnom Parlamentu je samo jedna ružna epizoda, koja će biti riješena na prvoj narednoj sjednici u mjesecu septembru i mi ćemo imati efektivnost kredita i sve zakonske prepreke su otklonjene.

Imamo sve zakonske preduvjete da krenemo sa radovima i zakonske obaveze da radove otpočnemo. Oponentima poručujem da im je bolje da budu dio rješenja, nego da budu dio nekih novih problema.

Mi sa ovakvim projektima pokušavamo privući nove investitore i zadržati postojeće, te na taj način osigurati nova radna mjesta", poručila je Babić.

Direktor JKP Visoko Hasan Prelić je istakao da će ovo poduzeće i odabrane firme za realizaciju radova učiniti sve da što prije okončaju prvu fazu i započnu s narednom.

Ovaj veliki projekt za općinu Visoko treba tokom narednih godina osigurati formiranje jedinstvenog sistema snabdijevanja pitkom vodom za svih 40 000 stanovnika.

Tim koji se uhvatio u koštac s ovim višedecenijskim problemom riješit će jedno od najvažnijih pitanja velikog broja stanovnika Visokog, zadovoljavanje osnovne životne potrebe, te istovremeno stvoriti preduvjete za daljnji infrastrukturni i privredni razvoj Visokog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije