Projekt vrijedan 10 miliona KM: Hiljade građana Visokog dobit će pitku vodu

Radiosarajevo.ba
Projekt vrijedan 10 miliona KM: Hiljade građana Visokog dobit će pitku vodu
Svečanom ceremonijom potpisivanja Ugovora na prvoj fazi dogradnje gradskog vodovodnog sistema - podsistem Gračanica, ozvaničen je početak radova na historijskom projektu za građane općine Visoko.

"Ovo je zasigurno jedan od najznačajnijih datuma za stanovnike općine Visoko i kruna četverogodišnjeg rada i napora izvršne i zakonodavne vlasti na stvaranju preduvjeta za početak realizacije projekta proširenja gradskog vodovodnog sistema, odnosno, rješavanja pitanja vodosnabdijevanja za oko 12.000 stanovnika općine Visoko", istaknula je načelnica Babić, prilikom potpisivanja Ugovora o izvođenju radova između JKP Visoko i izvođača radova Mibral d.o.o. Sarajevo.

Također, ovom prilikom potpisan je ugovor između JKP Visoko i IPSA d.o.o. Sarajevo, koji će nadzirati radove.

"Iza nas su četiri godine napornog rada koji se ticao vodoistražnih radova, prikupljanja projektne dokumentacije i osiguravanja finansijskih sredstava, te odabira izvođača i nadzora na izvođenju radova. Mi otpočinjemo ovaj veliki projekt za koji smo potpuno spremni", dodala je načelnica Babić.

Naglasila je i zadovoljstvo odlukom da poslovi pripadnu domaćim firmama, te istakla nadu da će ovaj projekt biti završen u planiranom roku od 18 mjeseci.

Paralelno s početkom radova na prvoj fazi, u kojoj će oko 6.000 stanovnika biti uredno snabdjeveno vodom, vrše se pripreme za izgradnju podsistema Moštre, rekonstrukciju glavnih gradskih ulica gdje su zabilježeni najveći gubici na vodovodnoj mreži, te osposobljavanju centralnog izvorišta.

Svoje zadovoljstvo počinjanjem ovog projekta nisu krili ni Hasan Prelić, direktor JKP Visoko, ali ni predsjenici mjesnih zajednica u kojima će projekt biti proveden, a koji su godinama čekali da njihove kuće budu snabdjevene vodom.

"Gračanica je jedna od najvećih Mjesnih zajednica općine Visoko koja ima dugogodišnji problem neriješenog pitanja vodosnabdijevanja. Mi smo iskreno zahvalni općinskoj načelnici Amri Babić, cjelokupnoj općinskoj administraciji i svima koji su omogućili da ovaj projekat zaživi. Očekujem da ćemo imati kvalitetniju i bolju uslugu vodosnabdijevanja", dodao je Anes Hajlovac, potpredsjednik MZ Gračanica.

Iz Općine Visoko podsjećaju da je današnjim potpisivanjem ugovora nastavljena je misija, čiji je konačni cilj da svih 40 000 građana općine Visoko imaju pitku vodu, koja će hemijski, bakteriološki i higijenski biti ispravna, što će podrazumijevati objedinjavanje svih lokalnih vodovoda u jedinstveni sistem pod upravom JKP Visoko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije