Posjetili smo tradicionalni visočki vašar

Naim Kavazić
Posjetili smo tradicionalni visočki vašar
U Visokom su, prema dugogodišnjoj tradiciji, na kraju manifestacije Visočko ljeto 2016. otvoreni tradicionalni Dani trgovine koji su široko poznati diljem cijele visočke regije i koji se popularno zovu visočki vašar.

Dio je ovo dugogodišnje tradicije Visokog, grada koji je u bivšoj državi bio poznat po trgovini, što je i bila jedna od pretpostavki za građenje vašarske tradicije, koja svake godine u posljednjoj sedmici jula svojim šarenilom preplavi glavnu ulicu ove trgovačke čaršije.

Svake godine u posljednjoj sedmici jula veliki broj prodavača i kupaca posjeti glavnu ulicu u Visokom u nadi da će svoju robu uspješno prodati, odnosno, da će povoljno kupiti razne sitnice po povoljnim cijenama.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba posjetila je vašarsku ulicu u Visokom, te smo tom prilikom razgovarali s Dželalom Sulejmanijem, jednim od redovnih prodavača na visočkom vašaru.

Radim već niz godina na vašaru u Visokom i svaki put mi je drago posjetiti ovaj grad, posebno u danima vašara. Sve je uredu, zadovoljan sam kao prodavač iako je vašar svake godine slabiji. Nadam se da će ove godine biti bolje. Sve zavisi od vremenskih prilika, kako je suđeno tako će i biti, a ja se unaprijed zahvaljujem svima koji posjete moj štand”, kazao nam je ovom prilikom Sulejmani.

Osim kupovine, tradicionalno, u sklopu visočkog vašara nude se i mnogobrojni zabavni sadržaji, od poznatog dječijeg igrališta ispred KSC “Mladost” do raznih objekata u kojima mogu uživati i stariji posjetioci ove manifestacije.

Prilikom naše posjete, razgovarali smo i s poznatim visočkim ugostiteljem Edinom Bukvom koji nam je rekao da je iz godine u godinu visočki vašar sve slabije posjećen.

„S obzirom na to da sam u centru poslovanja tokom visočkog vašara, nažalost, moram primijetiti kako je svake godine sve manje kupaca i prodavača, te na osnovu ovoga naša visočka tradicionalna manifestacija donosi sve manje prihoda, što je poražavajuće budući da su visočki Dani trgovine bili nadaleko prepoznatljivi u cijeloj regiji“, kaže nam Bukva.

Međutim, on potcrtava da i dalje najviše građana  dolazi iz susjednih gradova u Visoko u potrazi za dobrom robom po povoljnim cijenama, što je dobro za visočke trgovce i ugostitelje.

Primijetili smo kako se i mladi ljudi iz Visokog trude održati tradiciju, pa smo tako zapazili veliki broj djevojaka i mladića koji trguju na visočkom vašaru. Rekli su nam kako je vašar prava prilika za mlade - iziskuje malo volje i energije a zarada može biti vrlo dobra.

Visoko smo napustili s dojmom da će vašarska tradicija u Visokom i pored smanjenog obima nastaviti živjeti s mladim generacijama. 

Nekoliko fotografija s glavne ulice u Visokom tokom prvog vašarskog dana pogledajte u fotogaleriji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije