U utorak će se ponovo suditi Ljubi i Bekriji Seferoviću za ubistvo Dženana Memića

Radiosarajevo.ba
U utorak će se ponovo suditi Ljubi i Bekriji Seferoviću za ubistvo Dženana Memića
Foto: Radiosarajevo.ba / Suđenje Seferovićima

Sarajevski Kantonalni sud zakazao je ponovno suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću koji se sumnjiče da su izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je od posljedica zadobijenih povreda preminuo Dženan Memić.

Predmet je vraćen na ponovno suđenje nakon što je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio odluku o poništavanju oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću koju je donio Kantonalni sud Sarajevo. Prvostepena presuda je poništena nakon žalbe Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Sudija će biti Igor Todorović koji je 16. jula 2018. godine oslobodio Seferoviće. Porodica Memić i advokat Ifet Feraget oslanjaju se na veliki broj dokaza i tvrde kako saobraćajne nesreće nije bilo, te da je Dženan Memić ubijen.

"U ponovnom postupku KS treba, po uputama VS FBiH, odrediti novo saobraćajno vještačenje koje treba provesti tim vještaka ili odgovarajuća ustanova za saobraćajno vještačenje. U pogledu preostalih dokaza KS će iste preuzeti, isti se dakle neće ponovo izvoditi, s tim što KS stoji na raspolaganju i da naloži ponovo izvođenje određenih dokaza.

Obzirom da po zakonu svaka, pa i najmanja sumnja, uvijek ide u korist optuženih nije jasno zbog čega je naloženo novo saobraćajno vještačenje, ako prilikom obdukcije ali i medicinskim vještačenjima nije izvan razumne sumnje utvrđeno da Dženanove povrede potiču iz saobraćajne nesreće, nego je čak šta više utvrđeno da je povreda na glavi uzrokovana tupim mehaničkim oruđem dok na tijelu ne postoji niti jedna povreda koja bi se mogla dovesti u vezu sa oštećenjima na kombi vozilu.

Drugim riječima rečeno, čemu novo suđenje u kojem nije moguće povrede na tijelu povezati sa navodnom saobraćajkom. Da li je cilj novog suđenja samo protek vremena i odgađanje adekvatne istrage koja bi se morala voditi bez obzira na suđenje koje je u toku. Slučajevi Dženan Memić i David Dragičević au postali sinonim kritičnog stanja u kojem se nalazi naše pravosuđe", rekao je advokat Feraget za Radiosarajevo.ba.

Podsjećamo, 8. februara 2016, Dženan Memić (22) stradao je dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u, a od tada je trajalo suđenje u slučaju njegove tragične smrti.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju. Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije