Muriz Memić i Ifet Feraget održali veliku konferenciju za medije

F. Z.
Muriz Memić i Ifet Feraget održali veliku konferenciju za medije
Foto: Admir Kuburović / Muriz Memić

U Sarajevu je održana konferencija za medije koju su održali Muriz Memić i Ifet Feraget nakon što je Vrhovni sud FBiH poništio  oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću u predmetu Dženan Memić.

Na konferenciji za medije najavljeni su i protesti koji će biti održani 29. juna 2019. godine.

"Godine prolaze, a mi konstantno pozivamo nadležne samo da rade svoj posao. Opet su nas slagali i žele nas umoriti razvlačenjem. Svi znaju da je Dženan ubijen i da se saobraćajna nesreća izmislila da se sakriju ubice. Nismo mi, vjerujte, jedini kojima se ovo dešava. Pozivamo sve da nam se pridruže. Najavljujemo proteste za sve ljude koji se bore protiv nepravde. Za Dženana, za Davida, za Editu i Selmu. Za Adisa i Davora. Za dječaka Mahira Rakovca. Ne zaboravite da je i tu istragu vodila Dalida Burzić i da niko nije kažnjen.

Pozivamo porodice i prijatelje svih pomenutih žrtava, ali i sve ostale. Pozivamo sve građane da izvršimo pritisak. Ne bi trebalo da nas Ružica Jukić poziva na proteste, a poziva nas. Čuli ste svi da Međunarodna zajednica ne može vršiti pritisak, ali mi možemo. Možemo i trebamo. Pozivam vas da svi izađemo i borimo se protiv nepravde. Da spriječimo neke naredne slučajeve Memić i Dragičević. Ne tražimo ništa od vas, samo da radite svoj posao. Pređite s riječi na djela. Pozivam i Gordanu Tadić da se kao tužiteljica, a potom i kao majka odupre svim pritiscima i riješi ovaj slušaj", rekla je Arijana Memić.

Konferencija za medije održana u Sarajevu - undefined

Potom se medijima obratio otac ubijenog Dženana - Muriz Memić. 

"Malo su me dirnule ove zadnje riječi Arijanine. Znam ko ih je rekao. Tri i pol godine je puno. Pitam se boje li se ikoga ovi ljudi, ove vrhovne sudije? Imaju li imalo ljudskosti? Dragan Čorlija, Slavko Marić, Emir Neradin. Emir Neradin je imenovan u komisiju da radi na istrazi ubistva od državnog Tužilaštva, a potom je rekao da neće da radi protiv Dalide. 

Pozvima tu trojicu sudija da uzjašu Novkovića. Neka dođu da im saopštim ime ubice. Dženan je ubijen. Ovo je jedini slučaj koji ima tri svjedoka, a nije razriješen. Saobraćajne nesreće nije bilo. Mora se otvoriti istrga ubistva. Pitam sve časne sudije, časne policajce. Da li bih ja radio ovo sve da je bila saobraćajna nesreća? Jesam li ja, Ifet, svi vi nerazumni? Da li je samo razumna Dalida Burzić.

Rekla nam je 'moram vam reći da je Dženan ubijen'. Ko ga je ubio Dalida? Vrhovni sud vraća saobraćajno vještačenje. Možete suditi koliko hoćete, vještačiti, nije bila nesreća. Doktor Žujo, doktor Čeljo mi je rekao da je samo jedan udarac. Vahid Ćosić, bivši komesar, Džafer Hrvat načelnik sektora, Hasan Dupovac, Olga Vukša, svi su mi rekli da je ubijen. Ima li iko savjesti od tih policajaca koji su radili na predmetu. Ne bih da povrijedim poštene. Ima ih, davali su mi informacije. Zamolio bih Vahida Ćosića i Mevludina Halilovića da pošalju svoje sinove u prve redove. Ubijen je njihov vršnjak.

Kako Vahidov sin može napraviti nesreću službenim autom i da niko ne odgovara. Dalida pošalji svog sina na proteste. Dženan je ubijen, otrijezni se Dalida. Nije ti Muriz kriv što neće da odustane. Nisam se umorio, niti ću se umoriti. Nije mi teško pala presuda, jer znam da je namještaju. Nisam popio niti jednu tabletu do sada i stati neću. Do sudnjeg dana ću te jahati Dalida Burzić. Rekla si da me se bojiš, ti si kriva što me se boji. Završit ćete u zatvoru, ne možete do kraja ovako. Ovaj narod to neće dozvoliti.

Znate kako mi je prolaziti i pored saučesnika i ubice, ali ne mogu reći ko su. A Ifet će pojasniti zašto to ne mogu reći. Alisa Mutap nema amneziju. Njen otac je rekao da su 'Alisu pronosali meleci'. Jer kad te udari metalna šipka, ili si mrtav ili onesviješten. SDA i Bakir Izetbegović su mi ovo napravili. Sada ih nema u pravosuđu, ali imaju neki drugi.

Zijad Mutap je u pet do 12 pozvao autolakirera u Hrasnici - Kadića. Je li neobično da se zove autolakirer u ta doba? Znam ko je policajac koji je podmetnuo lak. Imam ime i prezime. Policajac Ivica Perović je radio dva nalaza. Pogrešnog ste napravili budalom, a to vam neće proći. Vrhovni sud se osvrnuo na izjavu Ljube Seferovića i niti jednim dijelom Tužilaštvo ne može dokazati.

Da je Ljubo udario Dženana, opet bi bio oslobođen. Eto kakva nam je struka. Vasvija Sejdović je rekla da je udaren metalnom šipkom, pa je ta izjava sakrivena. Ljubo Seferović nije znao pokazati mjesto događaja jer nije bio tu. Alisa i njena porodica znaju ko je kriv. Neću odustati nikada i odgovarat ćete kad-tad. Pozivam državno Tužilaštvo da urade štu su rekli. Rok im je do 29. juna. Imaju sve dokaze, imena, sve podatke. Neka Veki Numanović ne krije i ne nosa službenu zabilješku i govori kako će pohapsiti odgovorne. Neka to uradi. Očekujem otvaranje istrage. Obećali ste. Ovu konferenciju i proteste zakazuje Ružica Jukić. Ona ne da da se stranci mješaju. Ona štiti Milana Tegeltiju i Dalidu Burzić svojim ponašanjem.

Kada je primila Ifeta i mene iznijela je mezu. Suho meso i sir. Mahala nam je prijavom protiv Dalide Burzić. 'Otvaramo istragu, gotova je Dalida Burzić'. Zvala je Inzka, a potom je poslala poruku da je otvorena istraga. Čak je i plakala, a onda je glasala za Dalidu Burzić, a potom podržala i Milana Tegeltiju", rekao je Muriz i pokazao poruku Ružice Jukić u kojoj piše:

"Ja sam gospođi fino rekla da nema podrške ako ne uradi ono što treba da uradi", stoji u poruci.

Muriz Memić - undefined

"Brojni ljudi, među kojima je i glavna tužiteljica, predsjednik suda BiH, Ružica Jukić rekli su nam da je potvrđena presuda Tužilaštva KS na Vrhovno sudu FBiH. Šta se to promijenilo, kada je pao taj gol koji je sve promijenio? Ko je zaslužan za taj gol? Devet vještaka je odbilo da vještači. Ja sam ovima što su radili vještačenje samo tražio istinu. Samo da znam šta je istina. Mogu im obećati da neću stati. Ja sam pri kraju, strah me da mi Ifet da otkaz. Jer neke stvari ne mogu prešutiti. Molio me da sada ne organizujem ove proteste 29. Međutim ja ne mogu. Kandidat za glavnog federalnog tužitelja je Tihomir Jurko, čovjek koji je sve ovo skuhao", rekao je Memić.

"Ja sam kao advokat dužan da kaže da član 6. Europske konvencije moramo poštivati persumpciju nevinosti. Mi ovdje nikoga ne optužujemo. Mi smo od samog početka na strani Seferovića. Nevjervatno je da oštećeni brani okrivljenog, a to nam samo govori gdje je naše pravosuđe.

Odluka Vrhovnog suda je sastavni dio zataškavanja ubistva Dženana Memića. Mislim da su ti suci počinili krivično djelo, a da li je to moguće dokazait? Teško. Zakon postoji da bi se procesuirao onaj ko je kriv, a ne onaj ko je kriv. To moraju znati i Dalida i Knežević i brojni drugi. Mogli bismo napisati tomove i tomove knjiga o tome šta je sve zataškano. Ova dva slučaja, Memić i Dragičević su dva eklatantna primjera organizovanog kriminala unutar pravosuđa.

Svi advokati smo potpisali da ćemo postupati po zakonu. Nemamo pravo da budemo oprotunisti i budemo indeferentni. Imamo obavezu da svi zajedno ova dva slučaja dovedemo do istine. Za istinu i pravdu treba biti uporan. Dalida Burzić jeste vođa jedne skupine koja je postupila nezakonito. Bila je glavna tužiteljica Kantona Sarajevo. Ovo nije trebalo nikada ni da se pomisli, a ne da se desi. Želimo uspostaviti sistem da se ovo više ne dešava.

U Bosni ne možete donijeti toliko loš zakon koliko se loš sudija ili tužilac mogu izabrati. Stvari su i pravnički i više nego jasne. Više nego dovoljna je osnovana sumnja za hapšenje onih koji su do ovoga doveli. Pitanje je kako će to uraditi? Mi nemamo tužitelja da to uradimo. Mi za ubistvo imamo tri svjedoka. Jedan kaže da ima amneziju, a doktor je dokazao da ona nema amneziju. Potom je formiran drugi tim koji kaže da mora imati amneziju, a u spisima nema potvrde potresa mozga.

Mnogi mi kažu da sam lud i kažu mi da čuvam zdravlje. Sudija suda BiH mi je rekao da čuvam zdravlje prije 15 dana, a ja sam mu potom rekao da mi čuva zdravlje. Mi dokaze imamo, pitanje je samo koje Tužilaštvo će pokrenuti slučaj. Govoriti o tome kako se primjenjuje zakon, a ne reći kako se to radi je uzaludan posao. Sad ćemo pokušati detaljno objasniti ovaj slučaj.

Sud prilikom donošenja bilo koje odluke vrši slobodnu ocjenu dokaza. Tu nema nikakvog pravlia po zakonu. Sud i tužitelj procjenju svaki dokaz. Slobodna ocjena dokaza podliježe pravilima životnog iskustva i logike. Svaka presuda mora imati obrazloženje, sudija mora obrazložiti zašto vjeruje nekom svjedoku, a zašto ne vjeruje drugom.

Suština je da sud utvrđuje činjenice koje su bitne. Zakon ne predviđa i nemoguće je da se sve može utvrditi. Nešto se može utvrditi, a nešto ne. Dakle imamo dvije činjenice. Činjenice koje idu u korist Ljube i koje idu na štetu. Zakon ima pojam osnovana sumnja, ima pojam osnov sumnje. Ako mislite da je ubistvo otvarate istragu. U sumnji se kaže da se ide u korist optuženog. Dakle činjenice koje idu na teret Ljube Seferovića moraju biti utvrđene izvan svake sumnje.

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića i advoakt porodice Memić - Ifet Feraget danas su u sarajevskom hotelu Bosnia održali konferenciju za medije nakon što je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine djelomično uvažio žalbu Tužilaštva KS i naredio novo suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću.

Konferencija za medije održana u Sarajevu - undefined

Kantonalni sud u Sarajevu u julu 2018. godine prvostepenom presudom oslobodio ih je optužbi za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja. Porodica Memić i advokat Feraget od samog početka ovog procesa insistiraju na tome da je isti montiran.

Podsjetimo, sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović utvrdilo je da nema dovoljno dokaza koji ukazuju da je 8. februara 2016. godine došlo do saobraćajne nesreće. Vrhovni sud FBiH naložio je novo saobraćajno vještačenje.

Prve koje idu na teret moraju biti jasno utvrđene, a druge koje idu u korist ne moraju biti jasno utvrđene. Zbog montiranih optužnica, zlih ljudi, znate i sami da postoje oni koji su spremni da preuzmu djelo. Stotinu dana je trajalo montiranje optužnice. Činjenice koje idu na štetu Ljube Seferovića. Kažu da je kombi zelene boje, potom Vasvija kaže da je plavi, svjedoci da je Bordo, a još jedan svjedok da je sivi. Dakle nije dokazana boja kombija. Potom Tužilaštvo nije dokazalo ni registarske tablice kobija. Vještak je vještačio snimak i zaključio da je moguće da je bio kombi te boje. Dakle nije izvan razumnje sumnje. Niti jedan dokaz ne postoji da je vozilo išlo brzinom od 80 kilometara na sat.

Komadi stakla kažu da su nađeni i komad stakla koji pripada tom kombiju. Opet je vještak rekao da može biti s tog kombija. A potom imamo snimak s rezidencije na kojem se vidi da oba fara rade. Našli su komad laka. Prvo vještačenje 1. marta 2016. godine vještak Perović kaže da potiče od Renaulta Clio. Sakrili su taj nalaz. Potom u junu kažu da lak potiče od kombija. Kada sam htio da predložim kolegi Karkinu ponovo vještačimo taj komad laka utvrđeno je da je ukraden iz FUP-a. Kada su čuli da bi mi to vještačili onda je lak nestao. Dva puta je vještačen i nalazi se ne slažu.

Na Dženanu nema povreda koje se mogu dovesti u vezu s oštećenim kombijem. Vidimo da ne postoji niti jedan dokaz, a sve su dokazi koji idu na teret Ljube Seferovića. Da dodam da je rečeno da je Ljubo bio pijan, a nema dokaza, nema alkotesta, nema nalaza krvi. Čovjek je nađen nakon 100 dana.

U drugu grupu idu činjenice koje idu u dokaz Ljubi Seferoviću. Da li postoji životna situacija da dvoje mladih ljudi ne reaguje na zvuk motora u noći. Da li ste čuli da ljudi ne čuju zvuk starog kombija dizelaša i da nastave hodati sredinom kolovoza. Ševal Kovačević kaže da su išli po sredini, a Alisa Mutap kaže da su išli desnom stranom. Dakle Kovačević je izmislio ovu situaciju, a to je teško krivično djelo. Potom opet povrede. Njegov advokat može jednostavno da kaže da se povrede ne mogu dovesti u vezu sa saobraćajnom nesrećom.

Sada ono najvažnije. S obzirom na to da ne postoji niti jedan dokaz. Da li je novim vještačenjem moguće utvrditi nešto novo? Vještak Kulović je rekao da od devet parametara nedostaje sedam da bi se uopće moglo raspravljati o saobraćajnoj nesreći. Ljubo nije pijan jer tužilac nije dokazao. Ljubo ne zna koje je mjesto nesreće, žena mu je rekla koje je, a potom pogriješila na uviđaju za 30 metara. Medicinsko vještačenje kaže da povrede ne odgovaraju saobraćajnoj nesreći.

Novo suđenje nije zapreka da se vodi istraga. Istraga se mora voditi. Otići ćemo, vjerovatno i zadnji put, kod Gordane Tadić. Ovdje se vodi organizirani kriminal u pravosuđu. Pokušava se pomoći izvršiocu krivičnog djela, a za to su predviđene maksimalne kazne zatvora. Maske su pale nakon potkivanja i vidimo da nema izlaza iz ove situacije. Ko smije da ukine presudu u slučaju Memić? Odgovorno tvrdim da će uvijek biti oslobođen. Ko je dao za pravo tim ljudima da ponište presudu?, poručio je Feraget. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije