! / Ružica Jukić prijavila Muriza Memića: Nemam više razumijevanja za vašu tragediju

13. 06. 2019. u 10:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća - Ružica Jukić obratila se javnosti i poslala saopćenje u kojem se osvrnula na jučerašnju konferenciju za medije koju su održali Muriz Memić i Ifet Feraget. 

Muriz Memić i Ifet Feraget održali veliku konferenciju za medije

Muriz Memić podnosi krivičnu prijavu protiv Ružice Jukić

Saopćenje Ružice Jukić prenosimo u cijelosti i bez intervencija. 

"Povodom javnog obraćanja  gospodina Muriza Memića,  prigodom njegove posjete, meni kao dopredsjednice Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine u mom uredu, a vezano za svima poznati slučaj  smrti  Dženana Memića, iako nerado , dužna sam   se osvrnuti na to obraćanje,  jer me je gospodin Memić pokušao kriminalizirati.

Točno je da je bio kod mene u uredu i da sa sam ga na najregularniji način saslušala i naravno emotivno primila njegovo tragediju. No, moram reći radi istine, bez plakanja.

Točno je da sam učinila tu ljudsku gestu i ponudila ga,  kako on kaze "mezom " a što je on i prihvatio, a istine radi radi se o mom  doručku koji sam podijelila sa njim. Nije mi prigovorio tad na tom neprimjernom kontaktu i neprimjernoj gesti.

Točno je da sam sasvim sukladno, mom poslu ostvarivala kontakte sa kolegama iz parvosudja, a sve u vidu pomoći gospodinu Memiću  ,naravno u okvirima zakonitosti i mojih ovlasćenja, kako bi se pomoglo gospodinu Memiću,  da iznese svoje viđenje i problem.

Međutim točno je da me gospodin Memic pokušava, baš sada iznenada, kada se vodi medijska hajka, navodjenja od pardržavnih struktura protv mene,  kriminalizirati i to na njagori mogući način, optužujuci me da sam saučesnik grupe  u zataškavanju ubistva njegovog sina.

 Kako sam ja sudac i obnašatelj  visoke pravosudne funkcije,  time su te neodgovorne i monstruozne  optužbe jos teže.

Obzirom da  gospodin Memic,  svoje izjave daje u prisustvu svog odvjetnika gospodina Ferageta ,  nadam se da je svjestan i upoznat  koju pravnu težinu imaju te njegove izrečene optužbe.

Zato ću biti primorana podnjeti kaznenu prijavu protiv gospodina Memica i tražiti da dokaže moje ucešće ometanja pravosudja u tako teškom  kaznenom djelu, ubistvu njegova sina.Također morati će da dokaže i kako sam ja utjecala na  iznenadnu promjenu odluke žalbenog vijeća .

Da jesam to bi bio teški kriminal,  posebno ako se radi o ovom slučaju .

Ovo kaznena prijava će se odnositi na njegov javni istup.

Podsjećam gospodina Memica,  da ove  zastrašujuće optužbe, mene kao nositelja pravosudne funkcije,  imaju dodatnu težinu, jer uznemiravaju javnost , huškaju  je protiv mene , kriminilaziraju pravosudje .

One ako su točne moraju biti dokazane , ako nisu morati će se suočiti gospodin Memić sa svim zakonskim posljedicama takvih tvrdnji i lažnih optužbi.

Nadalje ,  dužna sam reći,  da ne postoji osoba,  kojoj bih ja ispunjavala želje, da ne glasujem ili glasujem  za nekog nositelja pravosuđa,  jer on misli da tako trebam .

Tada bih činila kazneno djelo , isto tako  kada bih popustila pritisku politike,  ulice,  kriminalaca koji zamjenjuju teze ili paradržavnih pravosudnih i obavještajnih  skupina.

Upravo svaki takav zahtjev za mojom ostavkom me čini jos uvjerenijom da ne smijem podleći pritiscima.

Vezano za najvaljenu kaznenu prijavu protiv mene,  za  navodno skrivanje neke navodne prijave koja se odnosi na Dalidu Burzić, učiniti ću posljednju ljudsku gestu prema ocu Dzenana Memića i uputiti ga u pravne posljedice te prijave.

Kada sa mnom ulazite u zonu prava,  tada je zakon taj koji ima posljednju riječ.

Osim već pomenutog krimilaziranja u korist zataškavanja otkrivanja  ubica njegovog sina, sada me dodatno kriminalizira, kao osobu koja prikriva sluzbene prijave u interesu Dalide Burzić,  koja je po njemu vođa te skupine,  koja zataskava i sta sve ne radi protiv zakonitosti i funkcija koje obanaša.

Mislim da znam na osnovu čega je u zabludi vezanao za tu navodnu prijavu i to ću sa zadovoljstvom prezentirati, naravno  ne na ulici,  nego na mijestu koje je nadležno za to.

Iako bih rado i sada , ali  i da ispoštujemo nadležna mjesta gdje se o tome odlučuje .

Nadam se da je gospodin Memić svjestan pravnog formata te navedene "prijave" na koju se poziva, a posebno način na koji je pribavio tu navodnu prijavu,  koju sam ja kao zataškala i koja je bila presudna, da se Dalida Burzić imenuje sutkinjom suda BIH .

Upozoravam Vas, da se prigodom borbe za svoja prava,  ne dozvoljavaju ni  u jednoj državi, koja ima pravnu tradiciju , a takva je i naša,  da se ta prava ostvaraju na kriminalan način.

Borba protiv kriminala ne daje pravo na činjene kriminala.

Znači svaka lažna kaznena prijava,  je kazeneno djelo, kao i slijed radnji,  koje su dovele do nje.

Provjerite kod kolege Feragata.

Usput zar nije upravo Muriz Memić javno izjavljivao,  da je dobro sto je kolegica Burzic otišla iz Tužiteljstva u Sud Bosne I Hercegovine .

To ću podvesti pod već ustaljenu nedosljednost gospodina Memića, kada procjenjuje neprijatelje i prijatelje svoje borbe za pravdu .

Neću se nimalo suzdržati, da svoje pravo tražim do kraja,  sa svim pravnim konzekvencama koje mi stoje na raspolaganju, da svojim primjerom ukažem da se mora voditi računa,  kada se olako optužuju javno ljudi i kriminiliziraju. Pogotovo mi iz pravosudja.

Necu imati više razumjevanja za vašu tragediju,  jer ste svojim zadnjim istupima u kojima sada mene kriminilizirate,  prešli  i posljednju crtu tolerancije.

I ja imam obitelj i svoju čast, koja ne smije biti žrtva ničije,  pa ni vaše pravne neukosti.

Za kraj mislim da ste  gospodine Memić,  ovim vašim,  uistinu ponižavajucim odnosom prema meni,  koja sam vam željela pomoći , naravno ne ulazeći u zonu nezakonistosti, učinili medvjeđu uslugu mnogim građanima .

Jer kako više  primiti i saslušati nekoga, ako će ovako završiti .

Do onog momenta dok se ovaj postupak, koji je u tijeku u slučaju Dženana Memica,  ne okonča pravno, pravosnažno i konačno, do tada  ne postoji institucija niti osoba koja može naprasno i van sudskih dvorana tu činjenicu promjeniti.

A kada bi to činili , činili bi kazneno djelo.

Imate  pravnog savjetnika i imate ponovljeno sudjenje. Iskoristite dokaze koje imate i koncentirajte se na taj postupak. Sve ostalo što stalno činite  je bježanje od zakonitog postupka i pokušaj pritiska  preko drugih osoba koje nisu nadležene da vam ostvare vaše ideje.

To ne može trenutno ni VSTV , niti OHR , niti jedna ambasada, niti Tužiteljstvo BIH  . Da se oni upuste u to činili bi kazneno djelo .

To je svakom iole pravno educiranom jasno.

Svi ovi napadi na mene, koji su svakom iole politički informiranom,  jasni odakle i zasto dolaze, samo me još više učvrćuju,  da se istrajem odupirati,  tim snagama, koje su izgubile monopol da upravo na kriminalan način vode pravosuđe.

Podleći njima , čak i pomisliti  značilo bi biti saučenik u povratku onih snaga, za koje se vežu  politički progoni, manipuliranjem pravosudja u interesu tih snaga, koji su ostali bez njima tako bitnog alata .Zato ponovaljam svaki napad na mene, pa i ovaj sada najnoviji znam isčitati odakle dolazi i samo me jača  i odlučnija sam se oduprijeti", napisala je Jukić. 

Podsjećamo, 8. februara 2016, Dženan Memić (22) stradao je dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u, a od tada je trajalo suđenje u slučaju njegove tragične smrti.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju. Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Više o slučaju Memić pročitajte OVDJE. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA