U toku pripreme i organizacija prijevoza bh. hadžija iz Medine u Mekku

1
Fena
U toku pripreme i organizacija prijevoza bh. hadžija iz Medine u Mekku
Foto: MINA / Sastanak vodiča hadža

U Medini je u petak navečer 16. juna, održan sastanak svih vodiča ovogodišnjeg hadža, kojeg je vodio izaslanik Ureda za hadž i umru i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zavidovići Izet-ef. Čamdžić.

Sastanku su prisustvovali i rukovodilac Ureda za hadž i umru Dževad-ef. Hadžić, te izaslanik reisul-uleme ove godine na hadžu prof. dr. Enes Ljevaković.

Tokom sastanka bilo je riječi o planiranim aktivnostima, dok hadžije borave u Medini, a to su organiziranje posjeta Uhudu, džamiji Kibletejn, Mesdžidul-Kuba'u, Džamiji Allahovog poslanika i Revdi za tek pristigle hadžije iz Bosne i Hercegovine.

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

"Hadžije su stigle u Medinu i svi su zdravi. Slijedi obilazak znamenitosti Medine, potom posjete Revdi i kaburu Poslanika a.s. Planovi su napravljeni i sve teče svojim tokom. Nakon toga, 19. juna, hadžije bi u jednom danu trebale biti prevezene u Mekku, to će ujedno pokazati koliko smo spremni i obučeni za ovogodišnju organizaciju hadža. Svi vodiči su zdravi i spremni, kao i obučeni, da učine ono što je potrebno da ta operacija bude uspješna. To je kompleksan proces, ali nadam da će biti sve realizirano uspješno", rekao je Hadžić.

Profesor Ljevaković je istakao da je i organizacija dolaska 2.200 hadžija iz Sarajeva u Medinu bila velika operacija, ali da je uspješno okončana.

"Naše hadžije imaju priliku da obave svaki namaz, ovdje u Poslanikovoj džamiji, a znamo da namaz ovdje ima veću vrijednost od namaza u nekoj drugoj džamiji. Hadžije koriste boravak u Medini da obiđu pojedina historijska mjesta. Čekamo ponedjeljak 19. juni,  kad će naše hadžije biti prevezene iz Medine u Mekku, a onda slijede ihramske obaveze i pripremanje za ostale hadžske obrede. Nadamo se da će naše hadžije ispravno obaviti sve obrede. Što je najbitnije, svi su dobro i zdravo", rekao je Ljevaković.

Kako navode iz Agencije MINA, hadžije bi put Mekke trebale krenuti u ponedjeljak, 19. juna, a prije samog polaska će obući ihrame, s obzirom da ih po dolasku u Mekku očekuje obaveza obavljanja umre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije