Medina: Bosanskohercegovačke hadžije danas posjećuju Uhud

2
MINA
Medina: Bosanskohercegovačke hadžije danas posjećuju Uhud
AA / Bosanskohercegovačke hadžije

Doktor Emir Fazlibegović, koordinator medicinskog tima koji prati bosanskohercegovačke hadžije u Medini i Mekki, izjavio je za Muslimansku informativnu novinsku agenciju (MINA) da su sve hadžije dobro i da je svega sedam osoba zatražilo ljekarsku pomoć u Medini.

Naglasio je da su u dva medinska hotela u kojima su smještene hadžije iz Bosne i Hercegovine već formirani doktorski timovi s jednom ambulantom i jednom dežurom.

"Još u Sarajevu smo formirali osam timova s po jednim doktorom i medicinarom. Tu su pulmolozi, kardiolozi, urgentolozi i hirurzi. Zdravstveni bilten hadžija je dobar i samo sedam njih je zatražilo ljekarsku pomoć", rekao je Fazlibegović.

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

Dao je nekoliko vrlo važnih zdravstvenih preporuka hadžijama, savjetujući kako da se zaštite tokom dana kada temperature prelaze i 40 stepeni Celzijusa.

"Mora se smanjiti konzumiranje hladnih napitaka i da prilagode klima uređaje u svojim sobama. Moraju koristiti vlažne maramice i često prati ruke, te što više paziti na ishranu u Medini, koja je bogatija začinima koji mogu da izazovu stomačne probleme", poručio je Fazlibegović.

Bosanskohercegovačke hadžije
AA : Bosanskohercegovačke hadžije

Izaslanik Ureda za hadž i umru Izet-ef. Čamdžić je nakon sinoćnjeg sastanka s vodičima najavio aktivnosti koje hadžije očekuju u naredna dva, tri dana.

Hadžije će danas posjetiti Uhud i još nekoliko značajnih lokacija. Planiran je odlazak čak 24 autobusa s bosanskohercegovačkim hadžijama.

"Hadžije će već od večeras u različitim terminima posjećivati Revdu. Nadamo se da ćemo u narednim danima, a ovdje smo do ponedjeljka kada napuštamo Medinu, sve aktivnosti obaviti na planirani način", naglasio je Čamdžić.

Podsjetio je na trenutno stanje hadžija, naveo kako sve protiče u najboljem redu, a potom je savjetovao buduće hadžije šta bi to obavezno trebale da posjete u Medini.

"Medina je čarobna u tom smislu. Dakle, ljudi ovdje uprkos svim umorima i izazovima ipak osjećaju jednu lagodnost, oduševljenje i sreću. Svako ovdje odgovorno i odlučno radi svoj posao, od cijele naše ekipe. Svaki problem se rješava odmah, danas, ne može se čekati sutra. Saudijske vlasti su napravile mnogo na prezentaciji naše islamske historije i kulture. Hadžijama bih preporučio da posjete jedan muzej u Medini koji donosi priču o Poslanikovom a.s. životu, džamiji, bitkama. Medina ima mnogo za pokazati", kazao je Čamdžić.

Bosanskohercegovačke hadžije
AA : Bosanskohercegovačke hadžije

Hadžija Idriz Mujarić iz Zavidovića u Medini boravi sa suprugom, sinom i snahom, te ne krije emocije i poziva sve koji žele obaviti hadž da što prije donesu tu odluku.

"Meni sigurno niko nije mogao objasniti ovu ljepotu, niti ću ja drugima moći prenijeti svoje osjećaje jer to je nešto veličanstveno što sam insan doživljava", istakao je Mujarić.

Sa suprugom ove godine će hadž obaviti i Senka Hodžić iz Sarajeva koja je nakon obavljene umre poželjela ponovo posjetiti Medinu i Mekku.

"U decembru smo bili na umri i poželjeli smo opet doći. Doživljaj se ne može opisati riječima, to čovjek doživljava u sebi", rekla je Hodžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije