Prve hadžije iz BiH stigle u Medinu

2
Mina
Prve hadžije iz BiH stigle u Medinu
Foto: MINA / Hadžije na sastanku

Sve hadžije iz Bosne i Hercegovine koje su u Medinu doputovale u prvom današnjem avionu su dobro i zdravo, smješteni su u hotel i već su s ikindija-namazom obišli Poslanikovu džamiju, drugu najvažniju džamiju muslimana.

"Putnici prvog aviona koji iz Sarajeva poletio jutros uglavnom su hadžije s područja Muftijstva sarajevskog i u Medinu smo sletjeli prema predviđenom planu, bez ikakvih problema. Transfer od aerodroma do hotela je bio dobro organiziran, smještaj u hotelu uspješno okončan i naše hadžije su već na ikindiji bile u Poslanikovoj džamiji. Desili su se manji problemi s prtljagom naših hadžija i računamo da će to biti riješeno do sutra ujutro", kazao je glavni vodič prve grupe Izet-ef. Čamdzić.

Dodao je kako se, prema informacijama kojima raspolažu, očekuje da će sve hadžije na sabah-namazu moći preuzeti prtljag koji nije stigao njihovim avionom danas.

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

U tom kontekstu poručio je hadžijama koji tek treba da doputuju da u ručnom prtljagu imaju najnužnije stvari, za dan ili dva, posebno lijekove ako je riječ o hroničnim bolesnicima.

"Sve ostalo je, hvala Bogu, za sada dobro. Hadžije se osjećaju dobro i već se rade planovi za posjetu Revdi, obilazak Uhuda i ostalih znamenitosti Medine", kazao je Čamdžić.

Izet Čamidžić
Foto - Mina: Izet Čamidžić

Hadžije će u Medini biti smještene u dva hotela, i u ovom gradu ostaju do 19. juna.

"U današnji dan sve hadžije će napustiti Medinu i započeti hadžske obrede. Bit će to jedna velika i ozbiljna operacija premještaja naših hadžija iz Medine u Meku. Dakle, svih 47 autobusa će krenuti isti dan prema Medini", najavio je Čamdžić.

Prva grupa od 285 budućih haždija otputovala iz BiH za Medinu

Prva grupa od 285 budućih haždija otputovala iz BiH za Medinu

Večeras je nakon večere i jacije namaza organiziran sastanak s vodičima, gdje su najavljeni planovi za naredna dva dana, a fokus sastanka je bio na detaljima i organizaciji posjete Revdi.

Nakon ponoći stiže i nova grupa sa bh. hadžijama, a sutra će još dva aviona doputovati u Medinu. Prema rasporedu, naredna četiri leta iz Sarajeva bit će 14. i 15. juna.

Ove godine u organizaciji Ureda za hadž i umru iz Bosne i Hercegovine putuje 2200 hadžija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije