Konjević Polje: Nana Fata Orlović ispraćena na hadž

2
Fena
Konjević Polje: Nana Fata Orlović ispraćena na hadž
Fena / Nana Fata Orlović

U Konjević Polju danas je proučena ikrar dova i upriličen ispraćaj na hadž nane Fate Orlović, poznate po pravnoj borbi s vlastima bosanskohercegovačkog entitetas RS za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je nelegalno izgrađena u njenom dvorištu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Fata Orlović je danas zahvalila svima koji su došli da je isprate na hadž, kazavši da joj odlazak na hadž i ispunjavanje pete vjerske dužnosti muslimana mnogo znači i da je spremna za put.

Na njenom ispraćaju bili su muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac Elvir Hodžić, prof.dr.med.sci Šekib Umihanić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice Mustafa Cerić i druge zvanice.

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

Zbog nelegalno sagrađena pravoslavne crkva u njenom dvorištu, Fata Orlović je pokrenula sudski postupak 2000. godine pred sudovima u BiH, koji je završio apelacijom i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u njenu i u korist ostalih 13 apelanata.

Tako je njena pravna borba za uklanjanje pravoslavne crkve završena u ljeto 2021. godine.

Fata Orlović je tokom rata u BiH izgubila supruga, kao i veliki broj članova porodice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije