U srijedu protesti u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
U srijedu protesti u Sarajevu
Avaz / CIK BiH
Članovi Inicijative za Stolac danas su najavili kako će u srijedu, 2. novembra, u „pet do 12“ (11.55), održati proteste ispred zgrade Centralne izborne komisije (CIK) u Sarajevu.

„Pozivaju se sve građanke i građani Stoca da mirnim protestom ispred zgrade CIK-a u Sarajevu iskažu svoje nezadovoljstvo naspram činjenice da CIK odbija donijeti odluku o ponavljanju izbora u Stocu, čime se stavlja na stranu onih snaga koje su čineći izborne prevare Stočanima ukrale demokratiju. Naš zahtjev za ponavljanje izbora je minimum demokratije koji se mora osigurati radi stabilne budućnosti Stoca“, saopćeno je iz Inicijative, iz koje zahtijevaju zakazivanje novih izbora u Stocu.

Protesti će biti otkazani ako CIK u međuvremenu donese odluku o poništenju izbora koji su u Stocu 2. oktobra prekinuti.

„Ne samo nama, nego i cijeloj javnosti je jasno da je odbijanje da se ponište izbori u Stocu, kao i popratna obrazlaganja kako treba praviti istrage, samo korištenje rupe u izbornom zakonu, kako bi se rastezao period bez izbora i time ostavila trenutna općinska strukturna vlasti. Na istragama CIK nije insistirao u prijašnjim slučajevima kada su se kandidirale osobe optužene za teški kriminal ili ratne zločine. Zašto sada? U ovoj zemlji postoje istražni i sudski organi koji će utvrditi uzroke prekida izbora u Stocu. To nije posao CIK- a“, poručuju iz ove organizacije.

Smatraju da je Stočanima ukradena demokratija višegodišnjim manipulacijama izbornog procesa u kojem su u proteklom periodu glasali mrtvi i ljudi bez dokumenata BiH, te da im se „sada uskraćuje glasanje s namjerom da nam se jedno stavi do znanja: ako neće pobijediti HDZ, nećete nikako imati izbore.“

Iz Inicijative za Stolac ističu kako je mjesec od održavanja lokalnih izbora u BiH bio više nego dovoljan period da CIK donese odluku o novim izborima za koju treba 60 sekundi te su ih pozvali da rade svoj posao: „Zahtijevamo da imamo slobodne i poštene izbore do 20. novembra. Mi ćemo, ako se izbori održe na fer i korektan način, prihvatiti svaki rezultat i poštovati legalno izabranu vlast.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije