Utvrđeni rezultati: Stolac na čekanju, tri dana za žalbu na Srebrenicu

Anadolija
Utvrđeni rezultati: Stolac na čekanju, tri dana za žalbu na Srebrenicu
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) danas je na hitnoj sjednici jednoglasno donijela odluku o utvrđivanju rezultata lokalnih izbora održanih u BiH 2. oktobra.

Nakon utvrđivanja rezultata počinje teći rok od tri dana u okviru kojeg politički subjekti mogu zatražiti ponovno brojanje glasova ili poništavanje rezultata izbora na pojedinim biračkim mjestima ili izbornim jedinicama (općinama), o čemu će naknadno odlučiti CIK. 

Ako CIK odbije zahtjev za ponovno brojanje glasova, politički subjekt može se žaliti Sudu BiH.

Nakon isteka trodnevnog roka za zahtjeve za ponovno glasanje, CIK će objaviti konačne odnosno potpune rezultate lokalnih izbora u BiH.

Prema ranijim najavama, Stranka demokratske akcije (SDA) navela je kako će tražiti prebrojavanje glasova u općini Srebrenica, a da će nezavisni kandidat za načelnika Općine Srebrenica Ćamil Duraković zatražiti poništavanje izbornih rezultata zbog nezakonitosti, prvenstveno nakon upada Jedinica za podršku Centra javne bezbjednosti Bijeljina u zgradu općine Srebrenica u kojoj se nalazio u to vrijeme izborni materijal kao i zbog neregularnosti oko glasova putem pošte. Tvrdi se, naime, da svi birači koji su se prijavili za glasanje nisu dobili izborni materijal. 

Prema podacima CIK-a BiH, za općinu Srebrenica za glasanje putem pošte prijavilo se 1.596 birača, a do sada je u Glavnom Centru za brojanje glasova u Sarajevu evidentirano 929.

Istovremeno, razlika između kandidata za načelnika Općine Srebrenica iz koalicije Zajedno za Srebrenicu Mladena Grujičića ispred nezavisnog kandidata Ćamila Durakovića je 773 glasa.

Na sinoćnjoj sjednici CIK-a odbijen je prijedlog članice Centralne izborne komisije Irene Hadžiabdić da se 2.000 glasova pristiglih poštom nakon 4. oktobra, ali s poštanskim žigom do 2. oktobra, dana glasanja, broji u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu. Taj zaključak odbijen je većinom glasova.

Kada je riječ o izborima u Stocu, na današnjoj sjednici istaknuto je kako će o tome biti donesena posebna odluka u narednih nekoliko dana. Nakon eventualnog donošenja odluke o poništenju izbora, CIK u roku od 14 dana mora raspisati ponovne izbore.

U Stocu je 2. oktobra u popodnevnim satima tokom održavanja lokalnih izbora u BiH prekinut izborni proces jer je na određenom biračkom mjestu došlo do nasilja i fizičkog sukoba jednog od kandidata i zvaničnika Općinske izborne komisije Stolac.

Detaljne i konačne rezultate pogledajte na službenoj stranici CIK-a - OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije