"Stolac je podjednako bošnjački, srpski i hrvatski grad"

Fena
"Stolac je podjednako bošnjački, srpski i hrvatski grad"
/ Foto: Inicijativa za Stolac
Stranka demokratske akcije (SDA) oštro osuđuje neprimjerenu izjavu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, koji je jučer prilikom posjete bosanskohercegovačkoj općini Stolac izjavio da je „Stolac hrvatski prostor“.

"Stolac nikada nije bio, niti će biti hrvatski prostor. Stolac je podjednako bošnjački, srpski i hrvatski, i grad svih ostalih građana koji žele u njemu živjeti", navodi se u saopćenju.

Kada su u pitanju incidenti i dešavanja na dan izbora, SDA smatra da je nizom neregularnosti grubo narušen izborni proces u Stocu. SDA je i prije samog održavanja izbora upozoravala da postoje određene indicije na izborne malverzacije i manipulacije kada je u pitanju općina Stolac.

"Žalosno je da predsjednik HDZBiH smatra demokratskim protivzakonite smjene Bošnjaka u biračkim odborima, manipulacije sa biračkim spiskovima, da se na biračkim spiskovima nalaze na stotine umrlih, da se glasa bez odgovarajućih dokumenata, da se vrijeđaju Bošnjaci...?! Nadležne institucije trebaju, u što skorije vrijeme, utvrditi sve činjenice i , umjesto privođenja Bošnjaka na saslušanje, utvrditi odgovornost i sankcionirati organizatore i izvršioce izborne prevare", rečeno je u saopćenju.

Centralna izborna komisija BiH, smatraju u SDA, ima na raspolaganju činjenice na osnovu kojih je, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, dužna poništiti izbore u općini Stolac.

CIK je, također, dužan u roku od 14 dana organizirati ponovni izborni proces u svim redovnim izbornim mjestima u Stocu. Zbog svih okolnosti, nužno je da se ponovljeni izbori održe pod supervizijom CIK-a, uz nadgledanje međunarodnih posmatrača i predstavnika nevladinog sektora, te uz striktno poštivanje svih odredbi Izbornog zakona BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije