Čović: Napad na Stolac je napad na državu BiH

Anadolija
Čović: Napad na Stolac je napad na državu BiH
Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović boravio je danas u Stocu gdje je osudio događaje od 2. oktobra, tokom održavanja lokalnih izbora zbog kojih su i prekinuti izbori na ovom području, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

U prostorijama Općine Stolac Čović se sastao s predsjednikom Općinskog odbora HDZ BiH i načelnikom općine Stolac Stjepanom Boškovićem.

Sastanku je prisustvovalo i predsjedništvo Općinskog odbora kao i predsjednici svih Temeljnih organizacija HDZ-a BiH Stolac, te član Predsjedništva HDZ BiH i dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković. 

Bošković je upoznao Čovića sa događajima tokom održavanja lokalnih izbora 2. oktobra te ukazao na grube povrede demokratskih procedura i zakona Bosne i Hercegovine, dramatično ugrožavanje demokratskog poretka i njegovog funkcioniranja u BiH, navodi se u saopćenju.

"Prisutni su osudili ovaj čin gdje se brutalnim rušilačkim pohodom, otuđivanjem i uništavanjem službenih državnih materijala, udaranjem nevinih ljudi, odnosno službenih osoba zaduženih za provedbu izbora, izravno opstruiralo pravo građana općine Stolac na demokratsko izražavanje izborne volje. Sve upućuje na to da se radi o još jednom dobro organiziranom i pomno isplaniranom događaju s ciljem opstruiranja demokratskog razvoja BiH u kontekstu približavanja Evropskoj uniji. Stoga je napad na Stolac i napad na državu Bosnu i Hercegovinu i izravna prijetnja njenoj evropskoj budućnosti, te zaslužuje odlučnu osudu organizatora i vinovika nemilog događaja i svih onih koji svojim javnim istupima od Stoca žele napraviti grad slučaj", navodeno je u saopćenju iz Predsjedništva BiH. 

Čović je dao punu podršku lokalnoj zajednici, te naglasio da ne nasjedaju na provokacije kako je neko prodao Stolac za veće interese. Istakao je kako je ponosan na Hrvate Stoca i sve ostale građane koji nisu nasjeli na provokacije i rušilačke pohode koji su nametnuti Stocu.

Na poseban način je iskazao podršku porodicama žrtava ozlijeđenih u nedjeljnom nasilju koji su stradali obavljajući svoju javnu dužnost.

Izrazio je uvjerenje da će nadležne institucije reagirati štiteći ustavnost i vladavinu zakona, jer je napad na službene osobe napad na demokraciju i ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Još jednom su pozvane sve mjerodavne institucije da osobe koje su prouzročile ovakvo stanje snose posljedice predviđene zakonom, a sve građane u općini Stolac na staloženost te rješavanje nastale situacije mirnim putem kroz državne institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije