Još nema odluke o poništenju izbora

Anadolija
Još nema odluke o poništenju izbora
Još je nepoznato kada će se i pod kojim uvjetima održati novi lokalni izbori u općini Stolac, nakon što su prekinuti oni u nedjelju, 2. oktobra, zbog niza incidenata.

Centralna izborna komisija BiH još se nije očitovala o statusu lokalnih izbora u općini Stolac, odnosno nije pripremljena odluka o poništavanju onih od 2. oktobra. 

Da bi se izborni proces ponovio nužno je da CIK BiH donese odluku kojom će poništiti održavanje lokalnih izbora u Stocu na redovnim biračkim mjestima, nakon čega slijedi rok u skladu sa Izbornim zakonom BiH od 14 dana o njihovom ponavljanju. 

Anadolu Agency saznaje kako se u Centralnoj izbornoj komisiji BiH razmatra i ko će provesti ponovljeni postupak lokalnih izbora u Stocu, odnosno koji birački odbori u starom ili novom sastavu, da li će se oni vršiti pod nadzorom CIK-a, kao i gdje će se brojati glasački listići. 

Prema dosadašnjoj praksi, glasovi na ponovljenim izborima brojali su se u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu. 

Inače, glasovi sa birališta u odsustvu, pristigli putem pošte i druge kategorije glasačkih listića vezano za općinu Stolac već su dopremljeni, odnosno nalaze se u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije