Inicijativa za Stolac: Tražimo ponavljanje izbora uz međunarodni nadzor

Fena
Inicijativa za Stolac: Tražimo ponavljanje izbora uz međunarodni nadzor
/ Foto: Inicijativa za Stolac
U povodu posljednjih događanja u Stocu vezanih za prekidanje izbornog procesa u toj općini, priopćenjem za javnost u utorak se oglasila i Inicijativa za Stolac.


Traže ponavljanje izbora u organizaciji CIK-a i u uz međunarodni nadzor.

Iz te inicijative ističu kako su "mjesecima prije izbora kontinuirano upozoravali na aktivnosti predsjednika OIK Stolac Ivana Perića" te da su dokumentirano prije izbora ukazali na sve uočene nepravilnosti Ambasadi SAD u BiH, OHR-u, OESS-u i mnogim drugim međunarodnim faktorima.

Također, prijave, upozorenja i obavještenja u vezi sasvim nepravilnostima prije izbora, kako navode, poslali su OIK Stolac, CIK BiH, Policijskoj postaji Stolac, MUP-u HNŽ-a, Tužiteljstvu BiH, te svim medijima i zainteresiranim stranama.

Nažalost, kako ističu, osim nekoliko medija koji su profesionalno uradili svoj posao, "nitko od gore navedenih nije poduzeo nikakve konkretne aktivnosti kako bi se na vrijeme spriječilo 'kriminaliziranje' izbora u Stocu".

"Za sve što se dogodilo u Stocu 2. oktobra najveću odgovornost snose OIK Stolac i Ivan Perić, kao i CIK BiH, PP Stolac, MUP HNŽ-a i sve ostale nadležne institucije koje su na bilo koji način mogle spriječiti kriminalno organiziranje krađe demokracije u Stocu", ističe se u priopćenju za javnosti Inicijative za Stolac.

Dodaju kako su se međunarodni i domaći nevladini promatrači i mediji osobno uvjerili u masovna flagrantna kršenja Izbornog zakona i Ustava BiH, te u samovolju predsjednika OIK Stolac.

"Navest ćemo samo primjer na biračkom mjestu Crnići, na kojem je Ivan Perić rekao Anelu Hasiću, članu biračkog odbora: 'Kakav zakon, bit će onako kako ja kažem, a ako nastaviš tako, smijenit ću te'.

Ivan Perić je, nakon što je HDZ BiH uvidio da će izgubiti izbore u Stocu, krenuo da unaprijed pripremljenim rješenjima smjenjuje članove odbora ispred Inicijative za Stolac i postavlja nove članove ispred HDZ-a.  Bilo je jasno da je taj scenarij unaprijed pripremljen i da HDZ ni pod koju cijenu neće dozvoliti da izgubi izbore.

Maltretiranje, šikaniranje i prijetnje članovima biračkih odbora Inicijative za Stolac, te promatračima od strane HDZ-ovih promatrača, članova biračkih odbora i uz podršku Ivana Perića vršeno je konstantno, od trenutka samog otvaranja biračkih mjesta.

Situacija je eskalirala oko 11 sati kada su zastrašivani promatrači i članovi biračkih odbora ispred Inicijative. Njihova sigurnost, kao i sigurnost glasača u tom je trenutku bila ozbiljno ugrožena, s tendencijom prerastanja u ozbiljan sukob.

Policijski službenici nisu uredno obavljali svoj posao i nisu bili prisutni na svim biračkim mjestima, te nije postojao nikakav način da se ljudi, kojima se konstantno prijetilo, zaštite", navodi se u priopćenju za javnosti Inicijative za Stolac.

Iz Inicijative za sve sigurnosne propuste koji su se dogodili za vrijeme izbora odgovornim smatraju zapovjednika PP Stolac, komesara MUP-a HNŽ-a, te sve ostale nadležne institucije.


"Medijski istupi čelnika MUP-a HNŽ-a, a vezanih za događanja u Stocu i davanje kvalifikacija djela prije okončanja istrage, jasan su primjer potčinjenosti MUP-a HNŽ-a političkim ciljevima i željama HDZ-a BiH.

Osuđujemo način na koji HDZ, uz pomoć MUP-a HNŽ-a pokušava usmjeriti tok istrage te utjecati kako na javno mnijenje tako i na pravosudne institucije, sve sa ciljem kriminalizacije pojedinaca Inicijative za Stolac i ovog demokratskog pothvata u cjelini.

Nama u Stocu ovo nije novina, nego samo predstavlja nastavak brutalnog i očitog kršenja temeljnih ljudskih prava većine građana Stoca, koje traje već 26 godina", ističu iz Inicijative za Stolac, koja kako kažu, čvrsto i odlučno ustrajava na principima jednakopravnosti svih građana Stoca, te nastavlja, kao i do sada, pozivati sve građane Stoca na suzdržanost, mir, dostojanstvo i solidarnost.

"U Stocu ne postoje nacionalni sukobi, nego suprotstavljanje građana, svih nacionalnosti, teroru i organiziranom kriminalu HDZ-a Stolac", dodaju iz Inicijative za Stolac.

Ocjenjuju kako je sasvim jasno da su izbori u Stocu morali biti prekinuti te da "nije postojala nikakva druga mogućnost sprečavanja kidnapiranja i falsificiranja volje građana".

"Nećemo dozvoliti da nam bilo tko nameće vlast i da se od nas očekuje da to prihvatimo. Tražimo od svih građana Stoca da se s nama mirno nastave boriti za naša demokratska prava. Ponavljanje izbora željno očekujemo, ali insistiramo da se organiziraju od strane CIK-a BiH direktno, a uz nadzor međunarodnih organizacija", zaključuju iz Inicijative za Stolac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije