Zbog prekida izbora u Stocu saslušano preko 50 osoba

E. H.
Zbog prekida izbora u Stocu saslušano preko 50 osoba
Facebook / Preuzeto sa profila Nermin Bise
Nakon što je u nedjelju, zbog incidenata, prekinut izborni proces u Stocu u danima nakon lokalnih izbora u BiH počela je istraga o detaljima prekida procesa i o tome ko su krivci za ovaj slučaj.

Prema pisanjima portala 24sata.info jedan od onih koji su privedeni na saslušanje u vezi sa ovim slučajem je i član njihove redakcije, novinar Nermin Bise, koji je, kako tvrdi kolegij portala, osumnjičen za krivično djelo uništavanje izborne isprave.

Tim povodom smo kontaktirali Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, u kojem smo dobili informacije da je u vezi sa ovim slučajem na saslušanje pozvano, a ne privedeno, preko 50 osoba, kako bi se utvrdile činjenice u vezi sa prekidom izbornog procesa u Stocu. No, iz MUP-a HNK za Radiosarajevo.ba nisu mogli potvrditi da je jedan od pozvanih i novinar Nermin Bise jer, kako nam je kazao portparol, nemaju podataka o tome.

Ipak, sam Bise je na svom facebook profilu jutros rano pisao o tome kako javno i pred svima "ne priznaje parapolicijske i paraobavještajne strukture HNK, jer su faktički nasljednice zločinačke Herceg-Bosne", kao i to da će "u policijskoj stanici u Stocu negdje između 9.30 i 12.55 sati danas reći sljedeće: Smiješni ste!". Također, kolegij portala gdje Bise radi reagirao je na ovaj poziv za saslušanje upućen njihovom novinaru, u kojem su potvrdili da mu je sinoć policijski službenik dostavio pomenuti poziv.

Kontaktirali smo danas Biseta, kako bismo dobili njegov komentar na novonastalu situaciju.

"Ne bih imao nešto posebno kazati. Samo po sebi je skandalozno novinara pozivati u svojstvu osumnjičenog. O ovome su obaviješteni OSCE, OHR i ambasade vodećih zemalja u našoj državi", kazao je Bise za portal Radiosarajevo.ba.

Također, u članku kojim kolegij 24sata.info kritizira poziv koji je MUP HNK uputio njihovom kolegi, Bise je dao kraću izjavu, u kojoj je osudio čitav slučaj, kazavši kako nema veze sa optužbama koje mu se stavljaju na teret.

"Za razliku od prethodnih prijetnji, pritisaka i otvorenih napada na mene, čak i pred zgradom Općine Stolac i upućivanja ozbiljnih prijetnji, te pokušaja fizičkog napada, ovaj put umjesto da me zaštite, iz stolačke policije mi šalju poziv na saslušanje kao osumnjičenom za, kako su naveli, uništavanje izborne isprave. Jedini kontakt s izbornim ispravama imao sam 2. oktobra, kada sam na svom biračkom mjestu obavio građansku dužnost i glasao".

Izbori u općini Stolac prekinuti su u nedjelju oko 14 sat, tako što su povučene sve glasačke kutije s izbornim materijalom. Kako su javljali očevici sa biračkih mjesta, izbori su prekinuti zbog neregularnosti u samom izbornom procesu, te incidenata na pojedinim biračkim mjestima. Iz Koalicije "Pod lupom" upozoravali su da su problemi u Stocu krenuli od neotvaranja biračkih mjesta na vrijeme, a kuliminirali zamjenom članova biračkih odbora.

Kasnilo se čak i tri sata s početkom glasanja, a na više mjesta bilo je prekinuto glasanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije