Ko će zamijeniti Tegeltiju: Evo kad se bira predsjednik VSTV-a

0
Radiosarajevo.ba
Ko će zamijeniti Tegeltiju: Evo kad se bira predsjednik VSTV-a
FOTO: Radiosarajevo.ba / Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH

Izborom predsjednika i potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, u srijedu, 10. februara, počeće dvodnevna sjednica ove pravosudne institucije.

Na predloženom dnevnom redu nalazi se izvještaj o realizaciji Programa rada VSTS-a za 2020. godinu, te usvajanje izmjena i dopuna Poslovnika VSTS-a, javljaju Nezavisne novine.

"Osim Sanele Gorušanović-Butigan, kao ozbiljni kandidati za nasljednika Milana Tegeltije na čelu VSTV-a, pominju se Biljana Simeunović i nedavno izabrani član VSTV-a iz osnovnih i okružnih sudova Republike Srpske – Srđan Forca.

Istina, kao kandidat se pominje i Mahmut Švraka koji u VSTV-u predstavlja Republičko tužilaštvo RS, ali šanse za njegov izbor su male, prije svega zbog toga što mu u septembru ove godine ističe mandat u VSTV-u i nema pravo reizbora.

Slično kao i u slučaju Mahmuta Švrake, jedan dio članova VSTV-a razmišljao je i o kandidaturi Slave Lakića, predstavnika Federalnog tužilaštva FBiH, ali njegov mandat u VSTV-u ističe u julu 2022. godine", navode na Istraga.ba.

Prvog dana zasjedanja, članovima Savjeta će, između ostalog, biti podnesen izvještaj o radu Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a BiH za prošlu godinu.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine - undefined

Arhiv: Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine

U četvrtak, 11. februara, slijede imenovanja predsjednika Okružnog privrednog suda u Bijeljini, te predsjednika osnovnih sudova u Srebrenici, Zvorniku i Gradiški.

Predviđena su i imenovanja vršioca dužnosti predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu predsjednika Kantonalnog suda u Bihaću, predsjednika Opštinskog suda u Zavidovićima, te sudija u Vrhovnom sudu Federacije BiH, Kantonalnom Sudu u Tuzli i Opštinskom sudu u Zavidovićima.

Početak sjednice u srijedu zakazan je za 9.00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije