U RS-u nema novih oboljelih, najavljene nove mjere

Radiosarajevo.ba
U RS-u nema novih oboljelih, najavljene nove mjere
Foto: Anadolija / Alen Šeranić

Novi sastanak Štaba za praćenje epidemiološke situacije u RS-u održan je jutros u Banjoj Luci.

Kako je na pres-konferenciji nakon sastanka kazao ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, u ovome bh. entitetu, u odnosu na jučerašnji izvještaj u 17 sati, nema novih slučajeva. Ukupan broj oboljelih ostaje 18.

Kazao je da se u UKC -u Banja Luka nalazi šest oboljelih, a da je 12 u kućnoj izolaciji. 

"Svi koji se nalaze u UKC-u su dobrog zdravstvenog stanja, niko nije životno ugrožen. Osobe su dobro, prati se njihovo stanje", kazao je Šeranić. 

Kako je rekao, pod zdravstvenim nadzorom u ovome entitetu su 54 osobe, a 161 osoba je izašla iz nadzora. Iz hospitalizacije u UKC-u do sada je izašla 21 osoba. 

Kazao je da sada treba poduzimati dvije mjere: smanjivanje socijalnog kontakta, sa fokusom na one koji dolaze iz zaraženih područja te pojačati dezinfekciju na javnim površinama. 

Kazao je da je Vijeću ministara BiH predloženo da broj graničnih prijelaza u BiH bude smanjen na sedam, na kojima bi entitetski inspektori izdavali rješenja o kućnoj samoizolaciji, dok se na granicama uspostave karanteni. 

Kako je kazao, u stalnom su kontaktu sa kolegama iz FBiH te će i iz ovoga entiteta iste mjere predložiti Vijeću ministara. 

Građane je pozvao da prilikom socijalnih kontakata drže fizičku distancu od ostalih.

Kazao je da će UKC u narednoj sedmici dobiti 300 novih testova, a da je Institut za javno zdravstvo u petak već dobio 500 testova od Svjetske zdravstvene organizacije. Kako je rekao, uspjeli su na tržišu pronaći i četiri respiratora. 

Lejla Rešić, ministrica uprave i loklane samouprave kazala je da će se, u cilju smanjivanja socijalnih kontakata, insistirati na tome da građani što manje odlaze na šaltere. Umjesto toga, ono što se može, obavljat će se elektronskim putem. Instrukciju o tome, općinama u ovome bh. entitetu, kako je najavila, poslat će sutra.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije