Hrvatska: Bosanci ipak neće morati u karantin

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Bosanci ipak neće morati u karantin
Foto: GPBiH / BiH uvodi strožije mjere na granicama?

Još sedam osoba oboljelo je od novog soja koronavirusa (COVID-19) u Hrvatskoj. U ovoj zemlji sada je ukupno zaraženo 46 osoba.  

Saopćeno je to na jutrošnjoj konferenciji za medije Nacionalnog štaba civilne zaštite, piše Index.hr

Ministar unutrašnjih poslova te zemlje Davor Božinović je rekao kako je samoizolacija stahovito bitna te još jednom podsjetio na važnost održavanja osobne higijene i izbjegavanje socijalnih kontakata.

"Vidite da se situacija u Evropi pogoršava", kazao je on.  

Rekao je kako se normalizirao promet kamiona na granicamate da nema gužvi. 

"U protekla 24 sata je izvršena kontrola za 57 građana koji se ne pridržavaju mjera samoizolacije. 17 je prijavljeno sanitarnoj inspekciji i bit će sankcionirani", rekao je Božinović, kazavši da nije trenutak za putovanja i zamolio građane da se toga suzdrže. 

On je kazao da se normalizirao promet kamiona na granicama. Otkrio je kako su preuzeta četiri konvoja teretnih vozola i kako se više od od 60 kamiona kreće ka Bajakovu, a oko 40 ka Staroj Gradišci.

Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je progovorio o novim mjerama na granicama rekavši kako građani BiH i Srbije ipak neće trebati ići u samoizolaciju te kako se režim neće mijenjati.

Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", govoreći o odluci o povlačenju odluke za samoizolaciju ljudi iz BiH i Srbije, rekla je kako se još ne radi o lokalnoj transmisiji, piše Index.hr. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije