U RS-u proglašeno vanredno stanje!

Radiosarajevo.ba
U RS-u proglašeno vanredno stanje!
Foto: AA / NSRS/Arhiv

Narodna skupština RS (NSRS) je proglasila vanredno stanje u ovom bosanskohercegovačkom entitetu zbog pandemije COVID-19, saopćeno je iz NSRS.

Kako je saopćeno, Odluka je donesena na osnovu Amandmana CVII na član 70. stav 3. Ustava RS, u kojem je propisano da Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom, proglašava vanredno stanje za RS ili dio RS u slučaju ugrožavanja bezbjednosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa RS.

Dr. Ademović: Ako proglasi RS, treba razmotriti opciju vanrednog stanja u cijeloj BiH

''Takođe, u članu 38. Zakona o Vladi RS ('Službeni glasnik RS', broj 118/08), propisano je da Narodna skupština RS na prijedlog VS proglašava vanredno stanje kada je na teritoriji RS ili dijelu RS ugrožena bezbjednost usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotres, požar i dr.), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa RS, kao i da sama predlaže akte za preduzimanje mjera u takvim okolnostima.

Sjednici su prisustvovali predsjednica RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednik VS Radovan Višković i ministri u Vladi RS. Na početku zasjedanja Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika odlučila da sjednica bude zatvorena za javnost'', saopćeno je iz NSRS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije