Odlučeno: RS će proglasiti vanredno stanje zbog infekcije COVID-19

Radiosarajevo.ba
Odlučeno: RS će proglasiti vanredno stanje zbog infekcije COVID-19
Foto: Anadolija / Željka Cvijanović

U RS-u će biti proglašeno vanredno stanje zbog infekcije COVID-19, kazala je Željka Cvijanović, predsjednica ovog bh. entiteta.

Ona je ovo rekla u Banjoj Luci na pres-konferenciji nakon sastanka zvaničnika RS-a.

Naglašava da je u pitanju problem s kojim se moramo suočiti.

"Važno je da pratimo šta se dešava u zemljama okruženja. Od jutros postoji novi režim, koji podrazumijeva izdavanje adekvatnih rješenja za ljude iz BiH koji ulaze u državu iz inostranstva. Čekamo da se obezbijedi obavezni karantin", kaže Cvijanović.

Dodaje da se RS na to morala odlučiti zbog nediscipline: "Moramo da se naviknemo na novo stanje. BiH iz toga ne može biti izuzeta. Nastojimo da preduzmemo sve preventivne mjere, da bismo spriječili širenje zaraze. Moramo da zaštitimo naše zdravstvene radnike, da bi oni mogli pomoći nama. Zato moramo spriječiti da virus uđe u zdravstveni sistem."

Sastanku su, uz Cvijanović, prisustvovali i predsjednik Vlade Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, generalni sekretar Vlade Siniša Karan, direktor Inspektorata Dragutin Škrebić i vršilac dužnosti direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Podjećamo, i Vlada Federacije BiH proglasila je stanje nesreće zbog pojave virusa na području Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije