BL / RS nema robne rezerve, vlast: Nema nestašice, ako bude - imamo rješenje

20. 03. 2020. u 07:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 21

RS nema robne rezerve s kojima bi mogla da interveniše u slučaju poremećaja na tržištu usljed vanrednih situacija.

Javno preduzeće “Robne rezerve” je u stečaju, jer nije moglo da vrati dugove, piše jutros Srpskainfo.

Ovo preduzeće je, između ostalog, imalo i naftne terminale, koje je nedavno na području Prijedora kupilo jedno privatno preduzeće iz Sarajeva, koje se bavi uvozom nafte. Terminali su kupljeni na licitaciji.

Tokom 2017. godine, a kada se već znalo da od JP “Robne rezerve” neće ostati ništa, u Vladi RS su odlučili da nedostatak robnih rezervi nadmjeste Zakonom o interventnim nabavkama, koji je i usvojen u NSRS.

Tadašnji ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković tvrdio je da je zakon prilagođen potrebama RS-a i građana, te da je dobar temelj za funkcionisanje države u vanrednim situacijama.

Vlada RS proglasila je vanrednu situaciju u ovom bh. entitetu zbog širenja novog soja koronavirusa.  zbog čega su kolege iz Srpskainfo pitali Ministarstvo trgovine šta građani mogu da očekuju od ovog zakona.

"Zakonom o interventnim nabavkama propisano je u kojim slučajevima i na koji način se uređuje postupak interventnih nabavki određenih proizvoda, robe i sredstava. Zakon se primjenjuje samo u slučajevima ozbiljnih poremećaja na tržištu, do kojih može doći usljed: velike prirodne nepogode, tehničko-tehnološke i ekološke katastrofe, ratnog stanja i neposredne ratne opasnosti i druge vanredne prilike koje mogu dovesti do nestašice dobara za potrebe privrede i snabdijevanja stanovništva.

Ministarstvo trgovine i turizma, posredstvom Odjeljenja za interventne nabavke, u stalnom je kontaktu sa subjektima koji su nosioci snabdijevanja u jedinicama lokalne samouprave. Na osnovu podataka Odjeljenja vidljivo je da na području RS-a u ovom trenutku nije evidentirana nestašica dobara, jer se snabdijevanje trgovinskih objekata odvija svakodnevno, uz postojanje redovnih zaliha", navode u Ministarstvu.

Dakle, kako tvrde, trenutno ne postoji potreba za primjenom navedenog zakona , jer u RS-u ne postoji nestašica dobara, odnosno nije nastupila situacija koja ukazuje na značajne poremećaje na tržištu: "Ukoliko bi takva situacija nastupila, Vlada može propisati mjere ograničavanja tržišta ili druge mjere predviđene Zakonom o trgovini i Zakonom o interventnim nabavkama, a sve s ciljem zaštite stanovništva."

NEMA KOMENTARA