Nakon stečaja "Robnih rezervi" RS nema zalihe goriva, čeka se novi zakon

Fena
Nakon stečaja "Robnih rezervi" RS nema zalihe goriva, čeka se novi zakon
Ilustracija / Gorivo/ Ilustracija
U Republici Srpskoj više ne postoje "Robne rezerve", pa time ni zalihe nafte i derivata nafte.

Entitetska vlada, u skladu sa Zakonom o interventnim nabavkama, ima mogućnost da nabavi interventne količine naftnih derivata u slučaju ozbiljnog poremećaja na tržištu ovim energentom.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva su najavili da planiraju u narednoj godini usvajenje novog zakona o nafti i derivatima nafte.

"Vlada RS-a će se odrediti o institucionalnom okviru, mjestu i modelu formiranja, čuvanja i obnavljanja obaveznih rezervi nafte i derivata nafte, te načinu njihovog finansiranja i drugim bitnim pitanjima vezanim za skladištenje ovog energenta", navedeno je u odgovoru iz spomenutog ministarstva na pitanje zastupnika SDS-a u entitetskom parlamentu Novaka Motike.

Aktuelnim Zakonom o nafti i derivatima nafte definisano je da je javno preduzeće Robne rezerve RS u obavezi da skladišti obavezne rezerve derivata nafte. Međutim, Robne rezerve u tom bh. entitetu sada su u stečaju.

Spomenuti zakon je tek djelimično usklađen i sa Direktivnom Evropske unije 119/09/EZ, zbog čega u resornom ministarstvu planiraju usvajanje novog.

Zakonom nije precizirano ni intervenisanje u smislu cijene goriva, koje je na benzinskim pumpama u RS-u ponovo skuplje u prosjeku oko pet feninga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije