U Haagu obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
U Haagu obilježena godišnjica genocida u Srebrenici
U Den Haagu u Holandiji, kao i u brojnim drugim gradovima diljem svijeta, prigodnim programom je obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko 500 osoba se okupilo ispred zgrade Parlamenta Holandije na komemoraciji koja se tradicionalno obilježava već 23 godinu.

Na komemoraciji, koju je organizovalo šest nevladinih organizacija i udruženja, klanjana je dženaza-namaz u odsustvu za žrtve genocida u Srebrenici.

Prije komemoracije je održan simbolični "Marš mira" u dužini od 11 kilomatara, posvećen žrtvama srebreničkog genocida iz jula 1995. godine.

Učesnici Marša mira u Den Haagu su prošli i pored zgrade Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, a na samom kraju u zrak su pustili bijele balone s imenima 35 osoba koje su danas sahranjene u Srebrenici.

Ambasadorica BiH u Hagu Mirsada Čolaković za AA je kazala da je veoma bolno da se i dalje traga za tijelima i kostima žrtava iako su prošle 23 godine od genocida u Srebrenici.

"Ovo što se dogodilo je veoma bolno. Pitam sve ljude: 'Zašto se to dogodilo? Zar samo zato što jedan čovjek pripada drugoj religiji i što ima drugačije ime?'", zapitala se Čolaković.

Istakla je i kako je vrlo važno da svi konačno priznaju da se u Srebrenici desio genocid.

"Želimo živjeti u miru sa susjednim zemljama. Ali, ne možemo imati lijepu budućnost bez prihvatanja istine", rekla je ambasadorica BiH.

Devleta Šabanagić, koja je također učestvovala na komemoraciji u Den Haagu, kazala je da je teško opisati sve ono što se dogodilo u Srebrenici tih dana kada je izvršen genocid, dodajući kako i danas osjeti veliki strah kada se prisjeti tadašnjih dešavanja.

Istakla je da njen otac, zbog trauma u ratu, boluje od depresije, izrazivši nadu kako se slični događaji više nikada neće ponoviti.

U mezarju Memorijalnog centra danas je klanjana dženaza za 35 žrtava genocida koji se u julu 1995. godine dogodio u Srebrenici, "zaštićenoj zoni" Ujedinjenih naroda. Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije