U Potočarima otvoren poseban objekat, Subašić poručila: Svaka od kosti je najveće zlato na svijetu

10
Radiosarajevo.ba
U Potočarima otvoren poseban objekat, Subašić poručila: Svaka od kosti je najveće zlato na svijetu
Foto: Fena / Munira Subašić

U sklopu Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima u srijedu, 8. maja, otvoren je objekat za smještaj ekshumiranog biološkog materijala, ličnih predmeta i odjeće neidentifikovanih žrtava genocida. 

Povodom toga na svečanom otvaranju prisutnima se obratila predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa te je kazača da je ovo historijski dan za sve majke i porodice žrtava.

"Borimo se za svaku kost da pronađemo. Svaka od njih je najveće zlato na svijetu. Majke kažu – da mi je jednu kost od sina pronaći, umotati je u najljepšu svilu, ne bih žalila umrijeti", rekla je Subašić.

Katar najavio sve oblike podrške u procesu potrage za iranskim predsjednikom i šefom diplomatije

Katar najavio sve oblike podrške u procesu potrage za iranskim predsjednikom i šefom diplomatije

Kazala je da je i ona kosti svog sina Nermina pronašla u dvije masovne grobnice 2013. godine te je kazala da je vršen i genocid na kostima djece, a "sada je najgori genocid ovo što se vrši prema nama, majkama".

"Negiraju da smo imale djecu, veličaju zločince, lažu… Žao mi je što Srbija koja je imala šansu da ozdravi svoje građane i mlade koji žive u lažima, da pokrene ona da bude sponzor rezolucije. Koliko je nama važna, njima je važnija", istakla je Subašić..

Munira Subašić je poručila da je veliki broj zločinaca i dalje na slobodi.

"Prije pet minuta sam srela zločinca koji je pred mojim očima silovao osobe koje to možda nikada neće kazati. Neki od njih još nose i uniformu u policiji, rade po opštinama, po parlamentima u BiH i nikada se nisu pokajali. Mi se moramo boriti da ne rađamo takvu djecu, da naša djeca rastu u ljubavi, da se cijene i poštuju", rekla je.

Na otvaranju centra prisustvovali su i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, kao i ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije