U ovom dijelu BiH vozači će ubuduće kaznu moći da plate karticom na mjestu događaja

0
Radiosarajevo.ba
U ovom dijelu BiH vozači će ubuduće kaznu moći da plate karticom na mjestu događaja
Foto: Ringier / MUP RS / Ilustracija

Vlada manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima RS-a, a najznačajnija novina predviđena predloženim izmjenama i dopunama zakona odnosi se na mogućnost plaćanja novčane kazne i troškova platnog prometa elektronskim putem, uz korištenje POS terminala, na mjestu izvršenja prekršaja kod ovlaštenog službenika u policijskoj stanici ili kancelariji nadležnog ovlaštenog organa, kom prilikom se izdaje dokaz o uplati.

"Navedenu mogućnost plaćanja će imati okrivljeni koji nemaju prebivalište, odnosno boravište u RS-u, odnosno BiH, kao i okrivljeni koji imaju prebivalište, odnosno boravište u RS-U, odnosno BiH", navode iz Vlade RS.

Predloženim zakonskim rješenjem produžava se rok zastarjelosti za izvršenje zaštitnih mjera (između ostalih, jedna od propisanih zaštitnih mjera koja se može izreći je i zabrana upravljanja motornim vozilom), koji rok će, umjesto trenutno propisanih godinu dana, sada iznositi dvije godine od dana pravosnažnosti rješenja, odnosno izvršnog prekršajnog naloga.

Najveći romski praznik: Pogledajte kako je protekao Đurđevdan u Sarajevu

Najveći romski praznik: Pogledajte kako je protekao Đurđevdan u Sarajevu

Pored zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i zaštitne mjere oduzimanja predmeta, te kaznenih bodova, prema novom zakonskom rješenju prekršajnim nalogom će se uz kaznu moći izreći i zaštitne mjere prisustvovanja određenim sportskim priredbama u najkraćem propisanom trajanju.

"Navedeno će u značajnoj mjeri doprinijeti ekonomičnosti postupka, jer bi trajanje i troškovi postupka bili znatno manji, odnosno kraći, a postigao bi se i veći efekat kada je u pitanju specijalna i generalna prevencija", navode iz Vlade.

Planirate u Austriju? Povećane su kazne u saobraćaju, na ovo morate posebno paziti

Planirate u Austriju? Povećane su kazne u saobraćaju, na ovo morate posebno paziti

Propisano je i definisana je mogućnost lica koje je primilo prekršajni nalog i podnijelo zahtjev za sudsko odlučivanje da ne dolazi na sud i iskoristi mogućnost da da pismeno izjašnjenje da prihvata odgovornost u kome može predložiti po pravilu za sebe blažu sankciju, a koja mogućnost je do sad bila predviđena samo kod krivičnog postupka pokrenutog podnošenjem zahtjeva za pokretanje krivičnog postupka.

Testiranje na drogu

"Predložena je i dopuna člana 170. stav 4., na način da je istim sada propisana mogućnost i zadržavanja lica koje odbije da se podvrgne testiranju na opojne droge i sredstva, a što je učinjeno kako bi Ministarstvo unutrašnjih poslova moglo jednoobrazno postupati kod primjene mjere obezbjeđenja prisustva okrivljenog zadržavanje lišenjem slobode.

Kazne u saobraćaju: Znate li koliko morate platiti ako ste skrivili nesreću u Sarajevu?

Kazne u saobraćaju: Znate li koliko morate platiti ako ste skrivili nesreću u Sarajevu?

Prema trenutnom zakonskom rješenju, prema licu koje odbije da se podvrgne alko-testiranju može se izvršiti mjera zadržavanja lišenjem slobode, dok se ista mjera ne može izreći osobama koja odbiju da se podvrgnu testiranju na opojne droge i sredstva. Predloženim izmjenama i dopunama se, također, vrši usklađivanje zakona sa odlukama Ustavnog suda RS-a i sa odredbama Krivičnog zakonika RS-a", ističu iz Vlade RS.

Fond solidarnosti

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o Fondu solidarnosti RS-a, koji će po hitnom postupku biti upućen u proceduru usvajanja na sjednici Narodne skupštine RS-a.

Razlog za donošenje ovog zakona sadržan je u potrebi da se stvori zakonski okvir i u formi jednog zakonskog propisa uredi model pružanja pomoći radi naknade štete ili direktne podrške civilnom i privrednom sektoru u određenim okolnostima.

Kako je predloženo Zakonom, te okolnosti su: elementarne nepogode, prirodne, tehničko-tehnološke i ekološke katastrofe, zarazne bolesti ljudi i životinja, ozbiljni poremećaji na tržištu i svi drugi nepredviđeni događaji čije se nastupanje, kao i posljedice nisu mogle predvidjeti.

Detaljni izvještaj FUZIP-a: Evo koliko je poreznih kazni naplaćeno u 2023. godini

Detaljni izvještaj FUZIP-a: Evo koliko je poreznih kazni naplaćeno u 2023. godini

"Za saniranje štetnih posljedica navedenih okolnosti trenutno u pravnom sistemu RS-a egzistiraju dva fonda i to Fond solidarnosti za obnovu RS-a i Kompenzacioni fond, koji su osnovani u različitim okolnostima sa različitom ulogom i predmetom finansiranja.

Fond solidarnosti za obnovu RS-a osnovan je s ciljem saniranja štetnih posljedica poplava tokom maja 2014. godine u RS-u, a Kompenzacioni fond RS-a za vrijeme vanrednog stanja prouzrokovanog štetnim posljedicama pandemije korona virusa", navode iz Vlade RS.

Dodaju da navedena dva fonda će predloženim zakonom prestati da postoje, a njihova prava i obaveze preuzeće novouspostavljeni Fond solidarnost koji bi trebao da obezbijedi jedinstvenu proceduru za pružanje pomoći u svim nepredviđenim situacijama, piše Glassrpske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije