Detaljni izvještaj FUZIP-a: Evo koliko je poreznih kazni naplaćeno u 2023. godini

0
Radiosarajevo.ba
Detaljni izvještaj FUZIP-a: Evo koliko je poreznih kazni naplaćeno u 2023. godini
Foto: FUZIP / FUIZP / Ilustracija

Federalna uprava za inspekcijske poslove je objavila izvještaj za dosadašnji dio 2023. godine, te je detaljno pojasnila svoj rad. 

Saopštenje FUZIP-a prenosimo u cjelosti. 

"Federalna uprava za inspekcijske poslove je u vršenju inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH u periodu od početka januara do kraja juna 2023. godine ostvarila sljedeće rezultate:

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

· izvršeno je 76.037 inspekcijskih nadzora, od toga 70.142 u prekograničnom i 5.895 u unutrašnjem prometu;

· sačinjeno je 5.390 zapisnika, uzeto 2.520 uzoraka, te su izdata 894 fitocertifikata;

· izdata su ukupno 71.293 rješenja, od kojih 70.142 u prekograničnom i 1.151 u unutrašnjem prometu;

· za utvrđene prekršaje je predviđeno izdavanje 1.899 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 2.855.779,00 KM;

· naplaćeno je ukupno 2.136.590,50 KM na ime taksi i naknada u prekograničnom prometu roba;

· utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 636.874,88 KM na ime naknada za vode, zrak, ceste, elektroenergetski i ambalažni otpad, te pripadajuće takse;

· van prometa je stavljena roba u vrijednosti od 2.962,00 KM

· doneseno je 11 zabrana uvoza roba u BiH, čime je spriječeno stavljanje na tržište i upotreba nedozvoljenih ili neispravnih prehrambenih i proizvoda opće upotrebe.

Federalna uprava za inspekcijske poslove objavila prošlogodišnje rezultate: Obavili 157.090 nadzora

Federalna uprava za inspekcijske poslove objavila prošlogodišnje rezultate: Obavili 157.090 nadzora

'Federalna uprava za inspekcijske poslove rezultatima ostvarenim u redovnim i pojačanim inspekcijskim nadzorima i u 2023. godini potvrđuje svoje opredjeljenje ka poduzimanju maksimalnih napora u borbi protiv sive ekonomije, zaštiti okoliša, kontroli poticaja u poljoprivredi, ispunjavanju zakonskih obaveza iz oblasti cestovnog prijevoza, te iz oblasti veterinarskih, higijenskih i sanitarnih standarda privrednih subjekata koji posluju s hranom, a s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, okoliša, prava potrošača i poštivanja zakonitosti u poslovanju privrednih subjekata u FBiH čije je djelovanje u nadležnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove', izjavio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, gospodin Anis Ajdinović.

Ova Uprava putem Federalnog tržišnog inspektorata od aprila 2021. godine neprekidno provodi i nadzor nad poštivanjem odluka Vlade FBiH o ograničavanju marži pojedinih osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda, te nafte, a od početka 2023. godine u tom smislu je izvršeno 377 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su kod 127 subjekata nadzora utvrđene nepravilnosti koje podrazumijevaju izdavanje 228 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 141.250,00 KM.

Podsjećam da nadležnost u ovoj oblasti dijelimo s kantonalnim inspekcijskim organima, te je, prema do sada dostavljenim podacima od kantonalnih inspekcijskih organa, u FBiH od početka godine izvršeno ukupno 998 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su utvrđene nepravilnosti koje podrazumijevaju izdavanje 509 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 309.402,00 KM, te izdata 53 rješenja o otklanjanju nadostataka.

Šta su pokazale brze kontrole Porezne uprave FBiH: Evo koliko je otkriveno radnika "na crno"

Šta su pokazale brze kontrole Porezne uprave FBiH: Evo koliko je otkriveno radnika "na crno"

Naglašavam da su podaci nepotpuni, a od početka primjene odluka u aprilu 2021. godine, inspekcijski organi u FBiH izvršili su više od šest hiljada nadzora, utvrdili prekršaje koji podrazumijevaju izdavanje najmanje 2.000 prerkšajnih naloga, s finansijskim teretom od najmanje 1.500.000,00 KM.

Od marta 2023. godine, svi federalni inspektorati provode i pojačane inspekcijske nadzore u oblasti sive ekonomije u skladu s 'Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine za period mart-august 2023. godine', a predmet inspekcijskih kontrola su, između ostalog, prometovanje roba i usluga, vođenje poslovnih knjiga, prometovanje drvnih sortimenata, građevinskog materijala, izdavanje fiskalnih računa, korištenje novčanih poticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, obavljanje farmaceutske djelatnosti, te nadzori u drugim oblastima iz nadležnosti 11 federalnih inspektorata, kako bi se sistemski i sveobuhvatno tretirali pojavni oblici sive ekonomije i rada na crno u FBiH', dodao je direktor Ajdinović.

Koristimo priliku da ponovo pozovemo sve privredne subjekte u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja. Također, napominjemo da će inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu", navodi se u saopštenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije