Planirate u Austriju? Povećane su kazne u saobraćaju, na ovo morate posebno paziti

0
Radiosarajevo.ba
Planirate u Austriju? Povećane su kazne u saobraćaju, na ovo morate posebno paziti
Foto: Kronen Zeitung / Ilustracija / Austrijska policija

Prometni prekršaji do sada nisu bili jeftini, a od maja ove godine u Austriji važe nova prometna pravila.

"Vozači i drugi sudionici u saobraćaju koji prekrše zabranu korištenja mobitela za volanom ubuduće će morati plaćati znatno veće kazne. Isto vrijedi i za nepoštivanje obaveze vezanja sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige", priopćeno je.

Konkretno, amandman koji je predstavila ministrica prometa Leonore Gewessler udvostručuje kazne za kršenje zabrane mobilnih telefona s 50 na 100 eura (s 100 na 200 KM). Nepoštivanje obaveze vezanja sigurnosnog pojasa ili zaštitne kacige za posljedicu imat će kaznu od 50 eura umjesto dosadašnjih 35 eura (70 KM)

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Izmjena donosi i neke druge nove propise, poput redovitog, obveznog usavršavanja instruktora vožnje, pisanih ugovora o osposobljavanju između vlasnika autoškole i polaznika, nove kartice za obuku vožnje u formatu kreditne kartice itd…

Za portal ARBÖ je upitno hoće li udvostručenje kazni imati željeni učinak, kako objašnjava pravni stručnjak Johann Kopinits: "Može se pretpostaviti da se broj prekršaja neće smanjiti zbog udvostručenja kazni. Neko ko još telefonira bez hands-free pribora vjerovatno će to nastaviti činiti. Također su mogućnosti policije ograničene, jer vozač mora biti zaustavljen ili mora biti dostupan fotodokaz."

Putujete u Austriju? Pazite na ovaj prekršaj u saobraćaju, kazna je veća od 1400 KM

Putujete u Austriju? Pazite na ovaj prekršaj u saobraćaju, kazna je veća od 1400 KM

U osnovi, veće kazne se više vide kao novi izvor prihoda za državu nego kao dugoročno povećanje sigurnosti na cestama, kritizira psihologinja ARBÖ-a, mag. Patricia Prunner: "Kazna stvarno ima smisla ako prihod ide u ciljanu terapeutsko-edukativnu prevenciju.

Osvijestiti sve nas kao sudionike u saobraćaju, ali ne samo kao vozače, već i kao bicikliste, pješake i roditelje djece na cesti, o opasnostima odvraćanja pažnje i nepoštovanja mjera opreza – jako je važno. Samo kroz to znanje može se razviti neophodno tlo za ‘učenje’ i tako dugoročno promicati promjenu ponašanja u saobraćaju", piše Kroativ

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije