Putujete u Austriju? Pazite na ovaj prekršaj u saobraćaju, kazna je veća od 1400 KM

0
Radiosarajevo.ba
Putujete u Austriju? Pazite na ovaj prekršaj u saobraćaju, kazna je veća od 1400 KM
Foto: LPD Polizei / Ilustracija / Austrijska policija

Vozači koji ponekad stalno voze u brzoj ili srednjoj traci nisu samo smetnja za druge vozače. Prema prometnom zakonu u Austriji, ti vozači također čine prekršaj koji može rezultirati velikom novčanom kaznom.

Zakon navodi da na cestama s više traka izvan naseljenog područja uvijek morate voziti onoliko desno koliko je razumno i moguće.

Krivično će se goniti oni vozači koji voze srednjim ili lijevim trakom, iako je desni slobodan na udaljenosti od 300 do 400 metara. Ovaj saobraćajni prekršaj u Austriji može stajati i do 726 eura (oko 1400 KM).

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Prema ÖAMTC-u, razlozi za "ozloglašenu vožnju" lijevom ili srednjom trakom su pogodnost i nedostatak vozačkog iskustva. Za mnoge se također kaže da imaju nesiguran osjećaj kada se nalaze u desnoj traci između brojnih kamiona.

Inače, "tjeranje vozača" s lijeve strane da se prestroji u desno blicanjem farova ili čak preticanje s desne strane koštat će počinitelja 726 eura. Ako se ne postigne minimalni sigurnosni razmak, plaća se 2180 eura (oko 4300 KM) kazne i oduzima se vozačka dozvola na najmanje šest mjeseci, piše Kroativ

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije