U narednih sedam dana RS će unijeti odgovore na Upitnik EU

Fena
U narednih sedam dana RS će unijeti odgovore na Upitnik EU
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić govoreći o procedurama za ispunjavanje Upitnika Evropske komisije izrazio je očekivanje da će u narednih sedam dana bh. entitet Republika Srpska unijeti svoje odgovore.

"Poslije toga ćemo, veoma brzo, definirati jedinstvene odgovore ispred BiH i pripremiti ih za fazu prevođenja", izjavio je Zvizdić na pres-konferenciji u Sarajevu.

U vezi izbora agencije koja treba uraditi prijevod odgovora na Upitnik Evropske komisije, kazao je da se na posljednji konkurs nije prijavila nijedna agencija koja je smatrala da ima kapacitet da prevede ukupno 25.000 stranica odgovora.

Ističući da treba vrlo brzo prevesti 25.000 stranica Zvizdić je kazao da se sa predstavnicima Evropske komisije počelo razgovarati o ideji da BiH dostavi svoje odgovore na jednom od oficijelnih jezika EU, a to je i hrvatski jezik.

"To bi značajno pomoglo BiH, jer ne bi imali problem sa prijevodom. Imali bi vrijeme koje je potrebno da se lektorišu naši odgovori. Vidjet ćemo na koji način ćemo to riješiti", rekao je Zvizdić.

Dodaje da su zemlje regiona imale problem i dobijale su dodatna pitanja upravo zbog nerazumijevanja ili nedovoljnog kvaliteta prijevoda.

Zvizdić je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu ocijenio  da su još uvijek realne i aktuelne procjene da bi BiH do kraja godine ili početkom naredne mogla dobiti kandidatski status za EU. Također, to se odnosi i na aktiviranje MAP-a, što je ključno na putu ka članstvu u NATO-u.

"Budite sigurni da će i jedan i drugi proces biti završeni krajem ove ili početkom naredne godine. Da li će to biti plus ili minus dva mjeseca, teško je sada procijeniti. Imajući u vidu da je evropski i NATO put bio potpuno blokiran 100 mjeseci, prije nego što je imenovano ovo Vijeće ministara, na neki način jeste prihvatljivo da probijemo rokove za nekih mjesec ili mjesec i po, ali posao će sigurno biti odrađen", konstatovao je Zvizdić.

Komentirajući izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da mehanizam koordinacije ne funkcionira ukazao je na činjenicu da je taj mehanizam usvojen kao instrument koji će pomoći da se uspješno finaliziraju sve aktivnosti koje čekaju BiH i u fazi Upitnika i u narednoj fazi.

"Mehanizam koordinacije se implementira u skladu sa dinamičkim planom i njegovom funkcijom. Formirana su sva tijela Mehanizma koordinacije", kaže Zvizdić.

Po njegovim riječima, treba se razjasniti jedna stvar - da ne postoje odgovori kantona, entiteta i države, već će postojati samo jedan odgovor, a to je "odgovor BiH prema EU".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije