Ivanić: BiH neće uspjeti odgovoriti na Upitnik EK

Radiosarajevo.ba
Ivanić: BiH neće uspjeti odgovoriti na Upitnik EK
U Predsjedništvu BiH danas je održana sjednica članova Predsjedništva BiH i čelnika bh. entiteta, u vezi s europskim integracijama, s prevashodnim usmjerenjem o odgovaranju na Upitnik Europske komisije.

Nakon ovog sastanka, javnosti se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je kazao kako je današnji sastanak bio itekako koristan, te kako se nada da će nakon njega stvari biti pokrenute.

"Jedino mjesto gdje se svi ovi problemi mogu riješiti jeste mehanizam koordinacije i ja se nadam da će se uspjeti sve to vrlo brzo razriješiti, kako smo danas razgovarali, te da će se početi pripremati zajednički odgovori. Mislim da je problem to što je potrebno da se češće sjedi ovako zajedno, svi učesnici ovog procesa, što do sada nije bio slučaj", istaknuo je Ivanić.

Dodao je da je ovo, ako BiH želi doći do NATO-a i Europske unije, pravi test te da svi moraju dati svoj doprinos kako bi se problemi s odgovaranjem na Upitnik EK prevazišli.

"Nije riješeno ništa na nivou BiH i to je problem jer Vlada FBiH i Vlada RS-a su usvojile odgovore, ali nema tog zajedničkog koji bismo naposlijetku uputili Europskoj komisiji. Svaki nivo vlasti je pripremio svoje odgovore, ali ne postoje zajednički i još se nije ušlo u njihovu pripremu, kako bismo dobili bh. odgovore kroz koncenzus i mehanizam koordinacije. Još nisu sjele radne grupe, jer tamo postoje bazična neslaganja i vi morate vidjeti tamo u tim institucijama zašto još nisu počeli taj proces. Kada je riječ o prevodiocima ovih odgovora, opet su nadležne institucije, kako sam shvatio Vijeće ministara, prema čemu je zakonska dužnost da se raspiše tender", zaključio je Ivanić.

Podsjećamo, sastanku su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić, ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Mirko Šarović, te direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović i savjetnica predsjedavajućeg Vijeća ministara Nerima Rifatbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije