Saopćenje / U KS potpisan sporazum: Slijedi poziv za isplatu dijela plaća za april i maj

03. 06. 2020. u 19:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 12

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić potpisao je sporazum s načelnicima općina u KS čime je najavio realizaciju srednjoročnih mjera koje se tiču direktne pomoći privrednicima, a koji su usmjereni prema zaposlenicima firmi koji su zbog koronavirusa doživjeli velika smanjenja svog prometa.

"Kroz ove mjere ćemo zajednički isplatiti dio plate zaposlenicima tih privrednih subjekata za april i maj. Tu aktivnost ćemo provoditi putem javnog poziva kako bi pokušali zaustaviti prekide radnih odnosa koji su se u ovom periodu dešavali", kazao je Jeličić.

Najavio je da će detalji javnog poziva biti objavljeni narednih dana.

Prema kantonalnom Zakonu na ovaj način realizuje se plan po kojem će Kanton i općine finansirati isplatu dijela minimalnih neto plata za privredna i fizička lica u KS.

"U općini Ilijaš dio plate će biti isplaćen za 162 uposlenika u ukupnom iznosu od 72.000 KM za april, a isti iznos očekujemo i u maju", rekao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je podsjetio da su općine već provele prve mjere prema privrednicima kroz oslobađanja plaćanje zakupnine prostora ili javnih površina u kojima su zbog epidemije bile obustavljene privredne aktivnosti.

"Ovu mjeru koju provodimo sa Vladom KS smatramo vrlo ozbiljnom i značajnom srednjoročnom mjerom. Naša je projekcija da ćemo u ovu svrhu ukupno izdvojiti oko 240.000 KM te vjerujemo da ćemo i dalje sa Vladom i resornim ministarstvom nastaviti i kroz dugoročne mjere stabilizaciju privrednog stanja u našoj općini", rekao je Smajić.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Taib Delalić istakao je kako su današnjim sporazumom preuzeli dio obaveze za finansiranje dijela plaća fizičkim licima koja obavljaju privrednu djelatnost na području ove općine, te da je rijč o pola miliona KM.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo naveo je kako Općina realizuje 14 mjera koje je donijela kako bi pomogla ne samo privrednicima, nego i onima koji se nisu mogli prijaviti na biro, ali i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

NEMA KOMENTARA